Nieuws/Binnenland
1073708
Binnenland

Nederlandse exporteurs klimmen uit dal

Nederlandse bedrijven die het van de export moeten hebben, kunnen in de tweede helft van dit jaar weer rekenen op een kleine groei, geholpen door gunstige economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten én de eurozone. Dat voorspelt ING in zijn donderdag verschenen kwartaalbericht.

Voor heel 2013 voorzien de economen echter nog een krimp. „Maar 2014 toont voor industrie (plus 2 procent), groothandel (plus 1,3 procent) en transport (plus 1 procent) naar verwachting positieve cijfers”, stelt ING.

Voor sectoren die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag, blijft het beeld echter somber. Zo krijgen de bouw, detailhandel en de publieke sector volgend jaar opnieuw krimpcijfers voor de kiezen. De bouwers kunnen rekenen op een krimp van 1 procent in 2014, na een daling van liefst 5,5 procent dit jaar.

Voor de detailhandel wordt een krimp van 1,3 procent voorzien volgend jaar. Dit jaar dalen de verkopen van onder meer consumentenelektronica en kleding naar verwachting met 1,4 procent. Dat komt vooral door het slechte voorjaar en het aanhoudende lage consumentenvertrouwen.

Opvallend is dat de overheid volgend jaar het hardst krimpt met 2,1 procent, na een min van 3,9 procent dit jaar. „Aan de afname lijkt voorlopig geen eind te komen. Vorig jaar daalde het inhuren van goederen en diensten met 7 procent het hardst in meer dan 40 jaar. Ook in de aankomende bezuinigingen zitten verdere besparingen op de openbare bestuursorganen”, aldus ING.