Nieuws/Buitenland
1073752
Buitenland

VN: wapeninspecteurs mogen Syrië in

Inspecteurs van de Verenigde Naties mogen op drie plaatsen in Syrië onderzoek doen naar beschuldigingen over het gebruik van chemische wapens. De regering in Damascus heeft daarmee ingestemd, zo liet het bureau van VN-topman Ban Ki-moon woensdag weten.

De inspecteurs zullen zo snel mogelijk naar Syrië reizen om tegelijkertijd in de drie plaatsen aan de slag te gaan. Een daarvan is Khan al-Assal, een stad in de buurt van Aleppo, waar het Syrische leger in maart een aanval met het zenuwgas sarin zou hebben uitgevoerd. Daardoor kwamen meer dan 20 mensen om het leven. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, beschuldigde de rebellen ervan dat zij de aanval hadden uitgevoerd.

Twee wapenexperts van de VN waren vorige week in Damascus om de weg voor het onderzoek vrij te maken. Een van de twee was de leider van het onderzoeksteam en gifexpert Ake Sellstrom. Ban maakte in april tijdens een bezoek aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag bekend dat een gemengd team van de VN en de OPCW op Cyprus klaarstond om naar Syrië te gaan. Sindsdien is achter de schermen over de voorwaarden voor de missie onderhandeld.

Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten eisen onderzoek naar zeker tien plaatsen, waaronder Khan al-Assal, waar de Syrische strijdkrachten chemische wapens zouden hebben gebruikt.