Nieuws/Buitenland
1074096216
Buitenland

EU-chef: ’Pagina Donald Trump is omgeslagen’

Het Capitool is volledig afgesloten.

Het Capitool is volledig afgesloten.

LONDEN - De president van de Europese Unie Charles Michel heeft Donald Trump „al verleden tijd” genoemd in een interview met de Belgische omroep RTBF. Trumps presidentschap in de Verenigde Staten zit er over twee weken op en na de bestorming van het Capitool heeft hij veel politieke steun verloren. Ook andere wereldleiders halen hard uit richting de Republikein, die ook binnen zijn eigen partij steeds meer alleen komt te staan.

Het Capitool is volledig afgesloten.

Het Capitool is volledig afgesloten.

„De pagina Donald Trump is omgeslagen, het is al verleden tijd op het internationale toneel”, aldus Michel. „Het is aan het Congres om te bepalen op welke manier het de komende dertien dagen zal werken.”

Michel noemt het samenbrengen van het Amerikaanse volk de grootste uitdaging voor Joe Biden, de nieuwe president. De EU-president zegt dat wat woensdag gebeurde, „geen complete verrassing” was, gezien Trumps gedrag in de afgelopen vier jaar.

De Belg zegt dat het de laatste vier jaar lastig samenwerken was met de VS, historisch gezien een belangrijke bondgenoot van Europa. „Op vlak van stijl, gedrag en acties heeft de regering-Trump grens na grens overschreden”, aldus de voormalige premier van België, „tot de climax van woensdag.”

Johnson: oproep compleet verkeerd

Ook de Britse premier heeft in ongewoon harde bewoordingen uitgehaald naar Trump. Diens oproep aan aanhangers om het parlement in Washington te bestormen was volgens hem „compleet verkeerd”, zegt hij over de Angelsaksische bondgenoot aan de andere kant van de oceaan.

De Britse premier Boris Johnson tijdens een persconferentie eerder deze week.

De Britse premier Boris Johnson tijdens een persconferentie eerder deze week.

„In zoverre dat hij mensen heeft aangemoedigd het Congres te bestormen en in zoverre dat de president twijfel heeft gezaaid over de uitslag van vrije en eerlijke verkiezingen, geloof ik dat hij het compleet bij het verkeerde eind had” zei Johnson tijdens een persconferentie.

Johnson verwelkomde de bekrachtiging van Joe Bidens presidentschap door het Amerikaanse parlement. De 78-jarige Democraat won in november met 306 zogeheten kiesmannen van de Republikeinse Trump, die er 232 binnensleepte. Volgens Trump zijn de verkiezingen ’gestolen’.

Capitool omgeven door hekken

Er wordt voor minstens de komende dertig dagen een twee meter hoge „onbeklimbare” barrière van hekken opgetrokken rond het Capitool, zei legerfunctionaris Ryan McCarthy donderdag volgens Amerikaanse media.

De hekken van ruim twee meter hoog staan er ook tijdens de inauguratie van president Joe Biden op 20 januari.