Nieuws/Buitenland
1074688
Buitenland

'Treuzelende' burgemeester NYC wordt herkozen

NEW YORK - De burgemeester van New York, Bill de Blasio, wordt naar het zich laat aanzien dinsdag als burgervader van de grootste stad van de Verenigde Staten herkozen. De gemeente telt meer dan 8,5 miljoen inwoners en daar wonen nog zeker 15 miljoen mensen omheen.

De 56-jarige De Blasio behoort tot de linkervleugel van de Democratische Partij. Hij werd in 2014 dankzij 73 procent van de stemmen burgemeester van de metropool, die als Democratisch bolwerk te boek staat.

Het regent kritiek op De Blasio omdat hij volgens zijn critici treuzelt met zinvol beleid te komen en belangrijke kwesties uit de weg gaat. Veel van zijn verkiezingsbeloftes van vier jaar terug zijn niet nagekomen. Maar zijn voornaamste rivaal, de bijna 37-jarige Republikeinse Nicole Malliotakis, lijkt daar niet van te profiteren. In een recente peiling kreeg ze maar 17 procent en De Blasio circa 60 procent.

Dinsdag is er in de staat Virginia een spannende stembusgang. De Democraat Ralph Northam en de Republikein Ed Gillespie strijden daar om het gouverneurschap. De staat New Jersey kiest dan ook een gouverneur. De Democraat Phil Murphy lijkt daar moeiteloos te kunnen winnen van de Republikeinse Kim Guadagno.