Nieuws/Binnenland
1074825084
Binnenland

’Ik word verdacht omdat mijn achternaam Taghi is’

Anouar Taghi.

Anouar Taghi.

SCHIPHOL - „Het maakt niet uit wat ik doe. Omdat mijn achternaam Taghi is, gaat het Openbaar Ministerie uit van de zwaarste verdenking.” De verre neef van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi viel woensdag fel uit tijdens een inleidende zitting tegen hem in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Anouar, zoals zijn voornaam is, wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, leiding geven aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij een poging tot moord afgelopen oktober in Utrecht.

Anouar Taghi.

Anouar Taghi.

Onze verslaggever Saskia Belleman is bij de zitting aanwezig en twittert vanaf 13.30 uur live mee. Haar tweets vindt u onderaan dit bericht.

De 26-jarige man heeft naar eigen zeggen „uitgebreid verklaard” over de zaken waar hij van verdacht wordt. Hij heeft onder meer toegegeven dat hij een loods huurde waarin gestolen voertuigen werden gestald. Maar iedere vorm van betrokkenheid bij de moord op advocaat Wiersum ontkende hij ook nu weer met klem.

De 44-jarige advocaat werd op 18 september vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Wiersum was een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces Marengo. De afgelopen december in Dubai opgepakte topcrimineel Ridouan Taghi is hoofdverdachte in die rechtszaak.

De extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Drie verdachten vast

Er zitten momenteel drie verdachten vast voor de moord op Wiersum. Volgens het OM heeft Anouar een aansturende rol gehad, de andere twee zouden uitvoerders zijn geweest.

Ridouan Taghi wordt gezien als het brein achter de moord op Wiersum, hoewel er van een formele verdenking tegen hem nog geen sprake is. Het motief zou wraak zijn op ’verrader’ Nabil B. De broer van de kroongetuige werd in maart 2018 doodgeschoten, kort nadat justitie zijn rol als kroongetuige bekend had gemaakt.