Nieuws/Buitenland

Kabinet bekijkt sturen mobiel lab naar Irak

Een Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory

Een Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory

ANP

DEN HAAG - Nederland overweegt een mobiel laboratorium naar Irak te sturen waar buitgemaakt materiaal van terreurgroep IS kan worden geanalyseerd. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om zo’n faciliteit te leveren, schrijft het kabinet dinsdag aan de Tweede Kamer. Sinds 2014 heeft IS meer dan 60 procent van zijn grondgebied in Irak verloren.

Een Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory

Een Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory

ANP

Een mobiel laboratorium (Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory - JDEAL) kan inzicht geven in bermbommen en andere explosieven, maar kan ook telefoons onderzoeken waarmee mogelijke opdrachtgevers van IS-acties kunnen worden achterhaald. Het bewijs kan dan later gebruikt worden in onderzoek tegen IS-strijders en aanhangers.

Een compleet laboratorium telt circa vijftien medewerkers onder wie zes Nederlanders. JDEAL is een initiatief van Nederland in samenwerking met het Europese Defensie Agentschap. Nederland neemt sinds 2014 deel aan de strijd tegen IS in Irak.

Mogelijk wordt een Nederlandse KDC-10 tankervliegtuig in de tweede helft van dit jaar nog eens ingezet in de strijd tegen IS. Begin dit jaar was een dergelijk toestel ook al zes weken actief in het Midden-Oosten. Het heeft in die tijd 189 vliegtuigen van de internationale coalitie bijgetankt boven Irak en het oosten van Syrië. Ook wordt onderzocht of een C-130 transportvliegtuig moet worden ingezet voor deze missie.

Momenteel zijn ongeveer 150 Nederlandse militairen in Irak. Zij geven onder meer training en advies aan Koerdische en Iraakse militairen. Verder beschermen 35 Nederlandse militairen Belgische F-16 vliegtuigen die zijn gestationeerd in Jordanië.