Nieuws/Binnenland
107542829
Binnenland

’Zeker honderd trekkers blokkeren distributiecentrum Jumbo in Breda’

Breda - Boeren blokkeren met trekkers het distributiecentrum van supermarkt Jumbo in Breda. Dat bevestigt een woordvoerder van Jumbo na berichtgeving van regionale media.

Een van de boeren heeft tegen Omroep Brabant gezegd dat er zeker honderd trekkers aanwezig zijn. „Wij blijven hier staan totdat iemand naar buiten komt om met ons te praten”, aldus de boer. Volgens de demonstrant blijven de medewerkers van Jumbo vooralsnog binnen. De boeren zeggen dat ze alleen vrachtwagens tegenhouden en dat personenauto’s er gewoon langs kunnen.

Een demonstratie bij een distributiecentrum in Veghel zou zijn gestaakt na bemiddelend optreden van de politie, meldt BN DeStem.

Boos

De boeren eisen dat de supermarkten hogere prijzen gaan betalen voor hun producten. Zijn zijn ook boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwet. Ze noemen de aangescherpte doelen, een halvering van de stikstofuitstoot in 2035, onhaalbaar.

’Onacceptabel met kerstdrukte’

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel laat via een woordvoerder weten dat blokkades van distributiecentra onacceptabel zijn. „Met de kerstdrukte en het coronavirus is het compleet onacceptabel. Lege winkelschappen zorgen ervoor dat mensen op een ander moment terug moeten komen. Dat zorgt voor extra drukte en lange wachttijden in de supermarkt.”

Farmers Defence Force

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zei zondag op de website dat het boeren afraadt om actie te voeren bij leden van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), zoals Jumbo. „FDF wil niet dat demonstranten persoonlijk het risico lopen om door CBL of haar leden te worden aangesproken tot vergoeding van eventuele schade.” Woordvoerders van FDF en Agractie wisten maandagochtend niets af van de actie in Breda.

Jumbo-directeur thuis bezocht

Een groep van ongeveer tien boeren is maandagochtend naar het Brabantse Heeswijk-Dinther gegaan om te praten met Jumbo-directeur Frits van Eerd. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van Omroep Brabant.

„Het was een gemoedelijk gesprek en volgens de familie Van Eerd zijn de boeren ook alweer vertrokken”, zei een politiewoordvoerder.