Nieuws/Binnenland
1076467
Binnenland

Ex-baas Stedelijk: ’Verdiende 100.000, geen half miljoen’

Beatrix Ruf in 2014, toen ze begon bij het museum.

Beatrix Ruf in 2014, toen ze begon bij het museum.

AMSTERDAM/NEW YORK - Beatrix Ruf, die na verhalen over belangenverstrengeling het veld ruimde als directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, gaat in de verdediging. Ze gaf een interview aan de New York Times en deed tegelijk een persverklaring uitgaan.

Beatrix Ruf in 2014, toen ze begon bij het museum.

Beatrix Ruf in 2014, toen ze begon bij het museum.

„In tegenstelling tot diverse berichtgeving, heb ik nooit een half miljoen per jaar verdiend aan verborgen nevenactiviteiten terwijl ik directeur was van het Stedelijk Museum. Ik verdiende in die periode ongeveer 100.000 euro per jaar aan door het Stedelijk goedgekeurde nevenactiviteiten”, zegt ze daarin.

Ruf stemde intussen volgens de Amerikaanse krant in met een exlucief interview, omdat ze zo haar rol hoopt te verhelderen in wat ze een „misverstand” noemt.

„De 437,000 euro winst uit mijn Kamer van Koophandel jaarverslag 2015 - die heeft geleid tot veel foutieve berichtgeving - is in werkelijkheid gebaseerd op legitieme inkomsten uit werkzaamheden die plaatsvonden voordat ik directeur werd van het Stedelijk”, bezweert Ruf in haar verklaring.

Ze gaf de verklaring dinsdag omdat ze net haar jaarverslag 2016 heeft gedeponeerd en „wil voorkomen dat dit tot vergelijkbare misverstanden leidt.”

Volg het laatste nieuws via onze Whatsapp lijn. Zet 06-13650952 in je telefoon en stuur via whatsapp het bericht met alleen de twee woorden: Nieuws Aan. Je krijgt dan een paar keer per dag het nieuws dat je moet en wilt weten.