Nieuws/Buitenland
107701
Buitenland

’Een op de drie slachtoffers Idlib is kind’

DEN HAAG - Bijna een op de drie slachtoffers van de mogelijke gifgasaanval in de Syrische provincie Idlib is een kind. Dat hebben artsen in de plaats Khan Sheikhoun, die het doelwit was van de aanval, gezegd tegen de hulporganisatie Save the Children.

Volgens berichten van medische en mensenrechtenorganisaties zijn dinsdag tientallen mensen omgekomen en honderden gewonden gevallen door de mogelijke aanval met chemische wapens. Save the Children pleit voor een onafhankelijk onderzoek. Dat moet uitwijzen of daadwerkelijk gifgassen zijn ingezet.

ZIE OOK: ’Bommen op ziekenhuis slachtoffers ’gifgas-aanval’ Syrië’

’Nauwelijks bij bewustzijn’

„Artsen in een kliniek die wordt gerund door onze partner Syria Relief vertelden dat drie kinderen werden binnengebracht, allen jonger dan zes jaar. Ze hadden moeite met ademen, waren nauwelijks bij bewustzijn, hadden loopneuzen en kleine pupillen”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children.

ZIE OOK: Wat is het zenuwgas Sarin? En wat doet het?

„Volgens de artsen zijn dat symptomen die kunnen wijzen op gebruik van zenuwgassen, zoals sarin. Als inderdaad een verboden chemische stof is gebruikt, is dat een schending van het internationaal recht.”