Nieuws/Binnenland
107703
Binnenland

Koenders in de race voor VN-post

Bert Koenders

Bert Koenders

Den Haag / New York - Demissionair minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) keert mogelijk terug naar de Verenigde Naties, zijn oude werkgever. De PvdA-bewindsman wordt genoemd als hoofd van de UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de VN.

Bert Koenders

Bert Koenders

Koenders zou voor de goedbetaalde baan (jaarlijks 180.000 euro) moeten concurreren met de Franse minister Ségolène Royale, de ex-vrouw van president Hollande, en David Miliband, Brits oud-minister van Buitenlandse Zaken.

Koenders maakt een goede kans, zeggen diplomatieke bronnen. Want hoewel VN-baas Guterres vooral vrouwen zoekt voor hoge posten, is er net een Fransman benoemd als hoofd van de VN-vredesmissies. Het ligt niet voor de hand dat Frankrijk opnieuw een hoge VN-post krijgt. Milliband, directeur van een grote hulporganisatie, zou binnen de VN niet zo goed liggen. Zowel binnen het kabinet als in de VN wordt het Koenders gegund, zo melden ingewijden.

’Haast in voordeel van Koenders’

De huidige UNDP-directeur zwaait al deze maand af. Voor de zomer zou er een nieuwe directeur moeten zijn. Die haast is in het voordeel van Koenders, zeggen ingewijden.

„Hij is er geknipt voor”, zegt een bron bij de VN. „Koenders heeft een enorm netwerk binnen de VN en een goede staat van dienst.” De PvdA-bewindsman, die onder Balkenende minister voor Ontwikkelingssamenwerking was, leidde eerder de VN-missie in Ivoorkust en de missie in Mali, waaraan Nederland later een flinke bijdrage is gaan leveren. Als hoofd van de de grootste VN-missie met blauwhelmen bouwde Koenders binnen de VN krediet op, vooral voor het vredesakkoord dat onder zijn leiding werd beklonken.

’Nog niet mee bezig’

Koenders had op 24 maart een gesprek met seretaris-generaal Guterres in New York. Volgens zijn woordvoerder was de miniser toen sowieso al in de VS voor de conferentie van de coalitie tegen IS en ging het gesprek onder meer over de Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad in 2018. Koenders laat weten dat hij ’nog niet bezig’ is met de tijd na zijn ministerschap.