Nieuws/Binnenland
1078325773
Binnenland

Castricummer (74) opgepakt na leveren zelfdodingsmiddel

Breda - De 74-jarige Tom de M. uit Castricum die woensdagavond is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij vier suïcides zou aan meer dan vijfhonderd mensen via internet het zelfmoordpoeder Middel X hebben verkocht. De man die verdacht wordt voor hulp bij zelfdoding en witwassen zou zo’n 150 euro vragen voor een klein beetje poeder van het dodelijk goedje. Dat stellen bronnen rondom het onderzoek.

Het Openbaar Ministerie (OM) Zeeland-West-Brabant sluit niet uit dat De M. betrokken is bij meer dan de vier suïcides waarvan hij nu wordt verdacht. De man verkocht het dodelijk middel via zijn eigen website en leverde dit per post aan zijn klanten. De handel in Middel X legde De M. geen windeieren. Hij zou er volgens justitie een aanzienlijk geldbedrag aan over hebben gehouden

De politie kwam de man op spoor nadat er een aangifte van strafbare hulp bij een zelfdoding in Zeeland en een verdachte overlijdensgeval in Breda. Er werd meteen met een groot onderzoek begonnen. Duidelijk werd dat de betrokken personen allemaal Middel X hebben ingenomen dat ze via internet hadden besteld. Een aangetroffen postpakket leidde de politie naar De M. in Castricum.

In de woning van de man, zo laat het Openbaar Ministerie weten, heeft inmiddels een doorzoeking plaatsgevonden. Verder onderzoek moet uitwijzen om hoeveel sterfgevallen het precies gaat en of er een link bestaat met andere zaken in het land waarbij het Middel X is verspreid. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die zal bepalen of hij langer vast moet blijven zitten.

Coöperatie Laatste Wil

Middel X, een giftig conserveringsmiddel kwam onder meer in het nieuws door Coöperatie Laatste Wil (CLW), een vereniging die pleit voor het recht op een middel waarmee iedereen zelf zijn eigen levenseinde kan bepalen. Het OM vervolgd meerdere leden voor de illegale verkoop evenals de voorzitter. Het middel is legaal te verkrijgen, maar mag niet worden aangeboden als zelfmoordpoeder.

Advocaat Sébas Diekstra staat verschillende nabestaanden bij van mensen die afgelopen jaren een zelfdodingspoeder hebben ingenomen en kort daarna zijn overleden. In ieder geval in één zaak blijkt het zelfdodingsmiddel bij de verdachte te zijn besteld, zegt hij.

„Het is goed om te zien dat het Openbaar Ministerie ook in dit geval de kwestie serieus heeft opgepakt en verder aan het onderzoeken is. Hopelijk wordt ook duidelijk hoeveel mensen hier het slachtoffer zijn geworden van het verstrekken van dit giftige en inhumane middel waarmee veel jonge mensen een einde aan hun leven hebben gemaakt”, zegt de advocaat. „Het blijft huiveringwekkend om te constateren dat er mensen zijn die hun brood verdienen met een middel waarmee anderen de dood in worden gejaagd.”

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de hulp- en preventielijn Zelfmoord. Praat erover. Tel: 0800-0113 (gratis), 113 (regulier tarief) of www.113.nl