Nieuws/Binnenland
1078580
Binnenland

Mokumers mogen tot 200 euro bijverdienen naast uitkering

Amsterdam start toch bijstandsexperiment

Amsterdam - De gemeente Amsterdam gaat op eigen houtje een experiment met een ’regelluwe bijstand’ starten. Het ministerie van Sociale Zaken heeft het Amsterdamse experiment afgewezen. Daarom start de hoofdstad nu een eigen experiment, aldus verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart (SP).

Met het experiment onderzoekt de gemeente samen met de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam of werkzoekenden sneller werk vinden als ze vrijer worden gelaten en wat mogen bijverdienen. Alle Amsterdamse bijstandsgerechtigden mogen deelnemen aan het experiment. Deelnemers mogen tot maximaal 200 euro in de maand bijverdienen naast hun uitkering. Daarnaast wordt er onderzocht wat de effecten zijn van meer of minder begeleiding.

Niet toegelaten

Amsterdam is niet toegelaten tot het landelijk experiment, schrijft Vliegenthart. „Het ministerie heeft de opzet van het experiment dat Amsterdam heeft aangemeld goedgekeurd. Ook heeft het ministerie geen bezwaren tegen de manier waarop de gemeente de participatiewet interpreteert en uitvoert. Het ministerie heeft echter geconcludeerd dat de bewoordingen waarmee de tegenprestatie in de Amsterdamse verordening staat, niet voldoet aan de eisen. Daarom heeft het ministerie het Amsterdams experiment afgewezen.”

Vliegenthart (Sociale Zaken) stelt dat het belangrijk is om te weten wat er gebeurt met de kansen en mogelijkheden van werkzoekenden als „je ze en beetje vrijer laat.” Vliegenhart: „Daarom hebben we alles op alles gezet om ook als grootste stad in het land tóch te kunnen bijdragen aan het experiment.”

Manier

De wethouder zegt een manier te hebben gevonden het experiment toch uit te voeren binnen de grenzen van de participatiewet. „De juristen van de stad hebben het gecheckt en zeggen dat het mag”, zegt hij. „Het is een nieuwe poging een groep mensen aan het werk te helpen.” Hij stelt niet bang te zijn om teruggefloten te worden door Den Haag.

Het experiment wordt wetenschappelijk begeleid door de HvA en de UvA. Het experiment duurt twee jaar en gaat 1 februari van start. Begin 2018 ontvangen alle Amsterdamse bijstandsgerechtigden een brief met de aanmeldprocedure en een uitnodiging voor de voorlichtingsbijeenkomst.