Nieuws/Binnenland
107874
Binnenland

’Monique B. 8 jaar onterecht vast’

Monique B. voor de rechtbank.

Monique B. voor de rechtbank.

RIJSWIJK - Monique B. uit Rijswijk zit mogelijk al acht jaar onterecht vast voor een moord die ze niet pleegde. Dat zegt de projectgroep Gerede Twijfel tegen Omroep West. De onderzoekers bestudeerden de zaak waarin de voormalige thuishulp is veroordeeld voor de moord op Maria Schermer in 2009.

Monique B. voor de rechtbank.

Monique B. voor de rechtbank.

Monique B. doodde de 78-jarige Maria Schermer op 6 maart 2009 met meer dan vijftig messteken. Haar lichaam werd badend in een plas bloed gevonden in de gang van haar huisje aan de Haagse Laakkade. De vrouw woonde alleen en had geen enkel familielid.

De rechtbank en het gerechtshof gaan er vanuit dat B. spullen probeerde te stelen en werd betrapt door het slachtoffer. De onderzoekers van Gerede Twijfel denken dat er een ander scenario mogelijk is, wat door de rechters nooit serieus is onderzocht. „Als Monique een dag voor de moord de spullen heeft doorzocht, dan zijn haar huidcellen op die manier vermengd met bloed op de geldkisten en tassen, die een onbekende dader daar achterliet”, zegt onderzoeker Annelies Vredeveldt tegen Omroep West.

Volgens Gerede Twijfel is daarnaast cruciaal beeldmateriaal, zoals camerabeelden uit de flat, niet gebruikt om de moord te reconstrueren. Ook zouden andere sporen van ten minste twee mannen niet zijn onderzocht.

Volgens de onderzoekers is meer fout gegaan in het moordonderzoek. „Het was heel onduidelijk wat er wanneer door wie onderzocht is. Wij hebben een overzicht opgesteld en toen kwamen we er achter dat portemonnees, sleutelbossen en geldkisten helemaal niet zijn onderzocht”, aldus Vredeveldt.

Gerede Twijfel heeft onderzoek gedaan naar alternatieve daders, maar zonder resultaat. Het Openbaar Ministerie bestudeert het onderzoek van Gerede Twijfel.

Zonder strafblad

In eerste instantie werd B. door de rechtbank veroordeeld tot levenslang wegens moord. Destijds baarde deze uitspraak zeer veel opzien omdat het in ons land nog nooit was voorgekomen dat iemand zonder strafblad voor een enkelvoudig levensdelict voor de rest van zijn leven achter de tralies moest.