Nieuws/Buitenland
1079010409
Buitenland

Rechter buigt zich weer over compensatie na corona-debacle Ischgl

Duizenden wintersporters werden besmet in Ischgl.

Duizenden wintersporters werden besmet in Ischgl.

WENEN - De rechtbank in Wenen gaat opnieuw kijken of er compensatie moet komen voor de wintersporters die aan het begin van de coronapandemie in de brandhaard Ischgl waren. De schadeclaim werd eerder afgewezen door een lagere rechtbank, maar dat besluit werd in juli vernietigd door het Oostenrijks gerechtshof. Vrijdag is de eerste openbare zitting in de zaak.

Duizenden wintersporters werden besmet in Ischgl.

Duizenden wintersporters werden besmet in Ischgl.

De claim is afkomstig van een Duitser die het coronavirus opliep in de populaire wintersportplaats. Hij eist compensatie voor de medische kosten die hij heeft moeten maken, maar ook voor de inkomsten die hij vanwege de ziekte heeft misgelopen. Volgens de Duitser zijn de Oostenrijkse autoriteiten aansprakelijk omdat de destijds beschikbare informatie niet volledig gecommuniceerd is naar burgers en toeristen in Ischgl. De Oostenrijkse staat ontkent verantwoordelijk te zijn voor het ontstaan van de brandhaard, maar het gerechtshof ging mee in de redenering van de klager.

Als Oostenrijk een compensatie aan de Duitser moet betalen, kan de staat meer claims verwachten van andere gedupeerden. Ischgl, het skioord dat bekendstaat om zijn après-ski, was begin 2020 wereldnieuws toen met corona besmette toeristen zich van daaruit verspreidden over veel Europese landen, waaronder Nederland. Volgens een onafhankelijk onderzoek bagatelliseerden de autoriteiten de ernst van de uitbraak en werkte barpersoneel ondanks klachten gewoon door.