Nieuws/Binnenland

Vogelbescherming vreest botsingen bij Lelystad

LELYSTAD - De Vogelbescherming vreest botsingen tussen vliegtuigen en vogels als de voorgenomen uitbreiding van Lelystad Airport doorgaat. Het vliegveld ligt midden tussen belangrijke vogelgebieden zoals de Oostvaardersplassen. Het risico op ongelukken met vogels is daardoor groot, stelt de organisatie, die daarom pleit voor nader onderzoek.

Volgens de Vogelbescherming kunnen vogels rond de luchthaven de dupe worden van de uitbreiding. „Te vrezen valt dat er straks drastische veiligheidsmaatregelen genomen worden en duizenden vogels gedood, om zo het aantal vogels rondom het vliegveld te beperken”, stelt de organisatie op natuurwebsite Nature Today. „En dat allemaal voor low budget charters naar de zon.” De Vogelbescherming heeft het besluit voor de uitbreiding van de luchthaven tot en met de Raad van State aangevochten, maar niet gewonnen.

Het vliegveld moet volgens de plannen vanaf 2019 duizenden vakantievluchten van Schiphol overnemen. De nationale luchthaven, die eigenaar is van het nu nog kleine Lelystad Airport, kan daardoor het aantal zakelijke vluchten en lijnvluchten verder laten groeien. Zonder de extra capaciteit loopt Schiphol tegen grenzen aan.

Discussie

De eerste jaren zullen vliegtuigen van en naar Lelystad laag over een deel van Nederland moeten vliegen, zodat ze toestellen vanaf Schiphol niet in de weg zitten. Provincies en gemeenten in het noorden en oosten van het land zijn daar eerder tegen in protest gekomen. Ze voorzien geluidsoverlast en milieuschade.

Door het hele luchtruim opnieuw in te delen kunnen de vliegtuigen vanaf Lelystad sneller op grote hoogte gaan vliegen. Maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schat in dat dit pas vanaf 2023 kan.

Volgens de Vogelbescherming gaat de discussie tot nog toe te veel over „wat verbetervoorstellen voor de vliegroutes” en worden problemen in de directe omgeving van het vliegveld onderschat.

Lees meer over