1079642
Nieuws

AEX sluit met kleine winst

Janneke Willemse, presentatrice van het RTL Z Beursspel luidde de gong voor de kick off van het jaarlijkse spel van de tv-zender.

Janneke Willemse, presentatrice van het RTL Z Beursspel luidde de gong voor de kick off van het jaarlijkse spel van de tv-zender.

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is woensdag licht hoger gesloten. Ahold Delhaize en Gemalto en SBM Offshore waren de uitblinkers op het Damrak. ABN Amro en Air France KLM liepen echter averij op.

Janneke Willemse, presentatrice van het RTL Z Beursspel luidde de gong voor de kick off van het jaarlijkse spel van de tv-zender.

Janneke Willemse, presentatrice van het RTL Z Beursspel luidde de gong voor de kick off van het jaarlijkse spel van de tv-zender.

De AEX-index sloot 0,2% hoger op 554,77 punten. De Midkap eindigde echter 0,3% lager op 843,13 punten. De koersenborden in Parijs (-0,2%) kleurden eveneens rood, terwijl Londen (+0,2%) en Frankfurt (+0,1%) in het groen verkeerden.

Wall Street opende vanmiddag met bescheiden verliezen. Snapchat-moeder Snap leverde bij opening 12% aan beurswaarde in na tegenvallende kwartaalcijfers. De beurzen in New York namen dinsdag al gas terug na de recordstanden van de afgelopen handelsdagen.

In de AEX was Ahold Delhaize vandaag de grote winnaar met een koerssprong van 5,1%. Het supermarktconcern boekte het afgelopen kwartaal meer winst en omzet. Ook een nieuw aandeleninkoopprogramma van €2 miljard viel in de smaak bij beleggers. „Verder gaf Ahold Delhaize aan dat het goede zaken blijft doen in de Verenigde Staten”, constateerde marktanalist Ron van der Does (IG). „Analisten die bang waren dat Ahold veel last zou krijgen van de concurrenten Amazon, Aldi en Lidl hebben daarmee geen gelijk gekregen. Duidelijk is nu ook dat het aandeel Ahold de afgelopen maanden te veel is afgestraft”, aldus de beursman.

Beleggers reageerden negatief op de kwartaalcijfers van ABN Amro (-3,5%). Ondanks de fors hogere winst waren ze niet blij met de commissie-inkomsten en solvabiliteitsratio van de bank. Concurrent ING steeg 0,2%.

Techologieconcern Philips (-1,7%) en chipmachinefabrikant ASML (-1,3%) behoorden tot de verliezers in de AEX. Unilever (+0,9%), tankopslagconcern Vopak (+1,8%) en digitaal beveiliger Gemalto (+5,2%) gaven juist steun aan de index. Gemalto profiteerde van een adviesverhoging van zakenbank UBS.

SBM Offshore bleef flink last houden van moeilijke omstandigheden in de olie- en gassector. Ondanks een fors lagere omzet in de eerste negen maanden van 2017 steeg het aandeel van de maritiem dienstverlener met 4,6%. SBM Offshore herstelde daarmee deels van de koersdreun van bijna 14% die het afgelopen maandag opliep vanwege een nieuwe boete in de VS voor een omkoopschandaal in Brazilië.

Bij de midkapfondsen stond Air France KLM 3,6% in het rood. Ook elders in Europa zakten luchtvaartaandelen weg. „De opgelopen olieprijs leek daarbij een rol te spelen”, aldus beursman Van der Does. Sommige beleggers namen ook winst nadat de koers van luchtvaartaandelen als Air France KLM dit jaar ruim verdubbeld was.

Logistiek vastgoedfonds WDP (+0,7%) zag de winst in de eerste negen maanden van het jaar groeien. De winst per aandeel kwam uit op €4,17. Voor heel 2017 rekent WDP nog steeds op een winst per aandeel van €5,50.

IMCD wist de stijgende lijn van de omzet en winst uit de eerste jaarhelft, door te trekken in het derde kwartaal. ING is tevreden over de Rotterdamse distributeur van specialistische chemicaliën en voedingsingrediënten. Dat dankte het resultaat onder meer aan overnames en gaat er nog altijd van uit dat het resultaat over heel 2017 zal stijgen. Het aandeel IMCD zakte 1,5%.

Smallcapfonds Kendrion profiteerde met een koerswinst van 2% van zijn goed ontvangen kwartaalresultaten. De technologieonderneming uit Zeist nam organisatielasten die tot structurele kostenbesparingen moeten leiden. ING repte van wederom een sterk resultaat voor het bedrijf in elektronische componenten.

Beursbedrijf Euronext won volgens zijn kwartaalresultaten op betere handelsvolumes en inkomsten uit noteringen. Dat leidde tot een omzetstijging in het derde kwartaal van 14,1%, bij 13,1% meer bedrijfsresultaat. ING handhaafde ondanks zijn oordeel over „wisselende resultaten” zijn koopadvies op Euronext met een koersdoel van €55. Het aandeel Euronext verloor echter 2,1%.