Nieuws/Buitenland
107981879
Buitenland

China bespiedt burgers met half miljard camera’s

Ter illustratie

Ter illustratie

Het Chinese bewakingssysteem is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een kolos van een apparaat met honderden miljoenen microfoons, camera’s, sensoren en scanners die in detail waarnemen waar elke Chinees zich bevindt. Het land heeft naar schatting de helft van alle wereldwijde beveiligingscamera's.

Ter illustratie

Ter illustratie

De New York Times concludeerde dit na een onderzoek van een jaar waarin journalisten 100.000 documenten van de Chinese overheid analyseerden. Deze documenten gingen over de aanbesteding van apparatuur voor het surveillancesysteem.

De documenten tonen aan dat de Chinese overheid extreem veel moeite doet om haar burgers in de gaten te houden. Landelijk en lokaal blijken bestuurders te streven voor ‘maximale surveillance’. Naast camera’s op straat moeten Chinezen ook in de winkel en in de horeca in de gaten gehouden worden, vinden zij. De politie kan hotels bovendien vragen om beelden.

Ambities

En dat China haar ambities rond rond dit thema serieus neemt, blijkt uit de cijfers. De Chinese overheid heeft naar schatting toegang tot meer dan 500 miljoen beveiligingscamera’s. En daarmee heeft de partij toegang tot de helft van alle beveiligingscamera's wereldwijd. Met de beelden van die camera’s worden zelflerende algoritmes gebouwd die individuen leren herkennen. En de Chinese database is inmiddels enorm: het zou gaan om 2,5 miljard foto’s van gezichten, waarmee de politie ‘mensen wil controleren en managen’.

Maar de Chinese overheid gaat verder met het verzamelen van dna, iris-scans, telefoons en stemgeluid opgevangen met speciale microfoons met een bereik van 100 meter. Al een tijd kun je op sommige plekken ook een boete krijgen als je door het rode licht loopt. Camera’s herkennen om wie het gaat en zo krijg je een boete op de mat.