Nieuws/Binnenland
1080407
Binnenland

40.000 werkelozen mogen bijverdienen

Opheldering over bijstandsproef Amsterdam

Wethouder Arjan Vliegenthart wil onderzoeken wat er gebeurt als je bijstandstrekkers ’vrijer’ laat.

Wethouder Arjan Vliegenthart wil onderzoeken wat er gebeurt als je bijstandstrekkers ’vrijer’ laat.

UPDATE 15.16 uur - De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) over een proef die de gemeente Amsterdam wil doen met bijstandtrekkers.

Wethouder Arjan Vliegenthart wil onderzoeken wat er gebeurt als je bijstandstrekkers ’vrijer’ laat.

Wethouder Arjan Vliegenthart wil onderzoeken wat er gebeurt als je bijstandstrekkers ’vrijer’ laat.

De Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart kondigde woensdag aan dat de 40.000 mensen in de bijstand in de hoofdstad vanaf februari per maand 200 euro naast hun bijstandsuitkering kunnen verdienen.

Experiment

Dit bijstandsexperiment was eerder juist afgewezen door de landelijke regering, omdat het niet aan de spelregels zou voldoen. De VVD vreest dat als bijstandtrekkers met behoud van hun uitkering een fors zakcentje mogen verdienen, de stimulans slinkt om aan het werk te gaan. „Amsterdam stelt zich op als een soort vrijstaat”, vindt Kamerlid Chantal van Nijkerken-De Haan daarom. „Ze lijken de wet aan hun laars te lappen.”

De VVD wil van het kabinet weten of de proef nou wel of niet mag. Een Kamermeerderheid steunt dat. Als blijkt dat Amsterdam toch een maas in de wet heeft gevonden, vindt Nijkerken-De Haan dat er gekeken moet worden of de regels moeten worden aangepast.

Ook CDA-Kamerlid René Peters heeft bezwaren. „De bijstand is geen hangmat maar een vangnet”, zegt hij. „Het moet niet zo zijn dat mensen op de bank blijven zitten en gratis geld krijgen.”

Begeleiding

Wethouder Vliegenthart vindt het desalniettemin „heel belangrijk om te weten wat er gebeurt met de kansen en mogelijkheden van werkzoekenden als je ze een beetje vrijer laat.” Ook wordt er onderzocht wat de effecten zijn van meer of minder begeleiding. Het experiment, dat twee jaar duurt en op 1 februari moet starten, wordt wetenschappelijk begeleid door de HvA en de UvA.

Volgens Vliegenhart zullen lang niet alle 40.000 bijstandstrekkers meedoen „omdat voor vele mensen ook deeltijdwerk te hoog gegrepen is.” Hij verwacht dat „de Amsterdamse proef net zo groot wordt als alle andere proeven in andere gemeenten bij elkaar.” Vliegenthart: „Hoe meer mensen meedoen, hoe beter voor de stadsfinanciën.”

Ook uit de Amsterdamse gemeenteraad klinkt kritiek. VVD-raadslid Marianne Poot noemt het plan van Vliegenthart een ’nep-experiment’. „Als de wethouder zo nodig wil experimenteren moet hij ook een deel bijstandsgerechtigden in een strenger regime met verplichte tegenprestaties zetten. Maar dat wil hij vast niet”, sneert ze.

’Vernederend’

CDA’er Diederik Boomsma haalt eveneens uit. „De gedachte dat wij nu een ’repressieve’ en ’vernederende’ bijstand zouden hebben waar dit een oplossing voor zou zijn, is volstrekte onzin. Wie werkt, heeft nog veel meer verplichtingen”, zegt hij. „De hardnekkige weigering van dit college en een meerderheid van de gemeenteraad om werk te maken van de tegenprestatie is absurd. Ze willen met van alles experimenteren, behalve met een tegenprestatie. Het is toch volstrekt normaal én sociaal dat je, in goed overleg, iets terugdoet voor je uitkering?”, zegt hij. „Daarmee kun je bovendien werkervaring opdoen.”