Nieuws/Binnenland
10807
Binnenland

SP onder voorzitter Ron Meyer wil graag meeregeren, maar niet tot elke prijs

Bonken tegen de poorten van het Binnenhof

— Een jaar geleden trad Ron Meyer aan als voorzitter van de SP. Nadat Jan Marijnissen 27 jaar de lakens uitdeelde bij de socialisten, was aan de jonge Heerlenaar de eer gegund om de partij een nieuwe fase in te leiden. Ondanks het gekwakkel bij concurrent PvdA, staat de SP er niet florissant voor. Hoogste tijd dus voor een gesprek met de voorzitter van de SP.

Ron Meyer heeft afgelopen jaren geleerd wat het is om strijd te leveren en laat zich door de peilingen niet intimideren. „De strijdbaarheid is terug als nooit tevoren. Die zullen we de komende maanden gaan zien en laten zien.”

Ron Meyer heeft afgelopen jaren geleerd wat het is om strijd te leveren en laat zich door de peilingen niet intimideren. „De strijdbaarheid is terug als nooit tevoren. Die zullen we de komende maanden gaan zien en laten zien.”

Ron Meyer heeft afgelopen jaren geleerd wat het is om strijd te leveren en laat zich door de peilingen niet intimideren. „De strijdbaarheid is terug als nooit tevoren. Die zullen we de komende maanden gaan zien en laten zien.”

Ron Meyer heeft afgelopen jaren geleerd wat het is om strijd te leveren en laat zich door de peilingen niet intimideren. „De strijdbaarheid is terug als nooit tevoren. Die zullen we de komende maanden gaan zien en laten zien.”

Ron Meyer (35) ontvangt De Telegraaf in een van de tien SP-huizen in Nederland. In een tomaatrood aangekleed buurtwoninkje in Den Haag, benadrukt de nummer 22 op de lijst nog maar eens hoe belangrijk het is dat zijn partij zichtbaar en actief blijft voor haar kiezers. De SP wil volgens Meyer graag meeregeren, maar niet tegen elke prijs. Aan de zijlijn bereik je soms meer, beweert hij.

Maandag is het een jaar geleden dat u voorzitter werd. Wat is er onder uw bewind veranderd bij de SP?

„We willen nu een slag maken van de partij die de afgelopen jaren scherpe oppositie heeft gevoerd naar een partij die oppositie voert en ook alternatieven laat zien. Het nationaal zorgfonds is daar een hartstikke goed voorbeeld van. We brengen daarvoor bij een protestmars in Den Haag vandaag duizenden mensen op de been. Dus ik vind echt dat we behalve scherpe oppositie, die mag wat mij betreft overigens af en toe nog wel wat eeh... zo scherp als het maar kan...”

Die mag wel wat scherper, vindt u?

„Nee, ik zeg zo scherp als het maar kan.”

U corrigeerde zichzelf even. Maar is dat waar we uw voorzitterschap aan herkennen? Dat er alternatieven worden geformuleerd om straks mee te gaan regeren?

„Kijk naar het afschaffen van het eigen risico. Toen Emile Roemer dat afgelopen jaar voorstelde, werd hij weggehoond. Inmiddels zijn er allerlei partijen, de PvdA van Diederik Samsom voorop, die nu dezelfde taal opschrijven in hun verkiezingsprogramma. Ik weet inmiddels dat je niet in de regering hoeft te zitten om het verschil te maken.”

Het aantal zetels in de Tweede Kamer is vaak wel bepalend voor de invloed van een partij. In peilingen doet de PvdA het beroerd. Tegelijkertijd weet de SP daar helemaal niet van te profiteren. Hoe is dat mogelijk?

„Als we dat zouden weten, zouden we spekkoper zijn. Ter relativering: we hebben wel eens op 38 in de peilingen gestaan en twee weken later was het anders...”

Ja, er bleven er vijftien van over. Dat was ook onder Roemer toch?

„Jazeker. En Marijnissen was toen voorzitter. Eigenlijk vind ik dat we nu een goeie uitgangspositie hebben.”

Pardon? U bent wel tevreden over de manier waarop het nu gaat?

„Nou ja, het is een prima uitgangspositie. We hebben geleerd dat je in twee weken tijd van 38 virtuele zetels bij verkiezingen naar 15 Kamerzetels kunt gaan. We hebben nog vier maanden te gaan, we zijn nog maar net begonnen. Borst, dan wel borsten vooruit!”

Wat moet er anders bij de SP?

„Ik weet niet of er wat anders moet. Dat is een conclusie die ik niet deel. Ik wil helemaal niet doen alsof peilingen er niet toe doen. Tegelijkertijd zien we dat bij referenda over Brexit of Oekraïne en met de verkiezing van Trump, peilingen er ook wel eens naast zitten. Dan kun je je gek laten maken of je mobiliseert ondertussen iedereen die ook vindt dat het anders moet in dit land. Daarnaast is het net zoals bij voetbal: je moet tot de laatste seconde strijden. We moeten bereid zijn om in de laatste seconde van de wedstrijd een tackle uit te voeren als dat nodig is.”

Dus Roemer gaat tackelen?

„Als partij moeten we tot op het laatste moment een tackle kunnen uitvoeren. De captain voorop ja.”

Is die captain niet onderdeel van de oorzaak waarom het niet denderend ging en gaat met de SP? In 2012 mislukten de verkiezingen en ook bij de recente algemene beschouwingen wekte hij niet de indruk dat hij in de voetsporen van Marijnissen kan treden, die de SP ooit 25 zetels bezorgde.

„Ik constateer dat uit alle onderzoeken blijkt dat Roemer als meest betrouwbare politicus wordt beschouwd. En ik constateer dat wij onder Roemer nog nooit zo veel potentie hebben gehad. Meer dan onder Jan Marijnissen. Emile zal nooit liegen. Van 2012 hebben we heel veel geleerd. Voor de eerste keer in de geschiedenis stond de partij op 38 zetels in de peilingen. Dus aan alle kanten werd er eigenlijk al over het leveren van de premier gesproken. Dat was nieuw. We zijn een jonge partij. Het is helemaal niet raar dat dat een nieuwe ervaring is en dat je daarvan onder de indruk bent.”

Dus de SP was bezweken onder de druk?

„Dat is niet wat ik zeg.”

Wat zegt u dan wel?

„Dat het voor ons nieuw was dat we zo hoog in de peilingen stonden, dat we dat niet gewend waren, dat we daar heel veel van geleerd hebben. Dat we onder andere geleerd hebben dat we tot de allerlaatste seconde bereid moet zijn om strijd te leveren. In plaats van dat je een paar weken van tevoren al denkt de premierskandidaat te kunnen leveren. Nou, die strijdbaarheid is terug als nooit tevoren. Die zullen we de komende maanden gaan zien en laten zien.”

Laten we het over migratie hebben. Veel mensen in de volksbuurten waar u graag over rept, ondervinden daar negatieve ervaringen van. Wat stelt de SP daar tegenover?

„Dat we stoppen met arbeidsmigratie als feestje voor werkgevers om de lonen laag te houden. Uitgangspunt is dat je gehecht bent aan Nederland. Dat je de Nederlandse taal spreekt om te kunnen communiceren. Aan de andere kant zie ik ook hoe kinderen van migranten worden aangesproken als Marokkaan of als Turk, terwijl ze hier geboren zijn. Wat ze ook doen.”

Is de SP dan niet ook veranderd? In 2007 zei uw voorganger Marijnissen nog: ’Marokkanen sluiten zich nergens bij aan. Ze profiteren alleen maar.’ Zijn de belangen van de witte volksbuurtbewoners altijd dezelfde als die van de migrant-bewoner?

„Ik denk dat mensen maar één ding willen en dat is dat ze hun gezin kunnen onderhouden, ongeacht hun achtergrond. De afgelopen twintig jaar waren de bezuinigingen het antwoord op alles. Werkgevers zien nu dat ze niemand meer kunnen vinden die het voor een flutloon wil doen. Dáár moet je je tegen afzetten, niet de zwarte man tegen de witte opzetten. Dat hebben we nooit gedaan als SP en dat zullen we ook niet doen.”

Is een flink deel van uw oorspronkelijke achterban niet gewoon verwaarloosd, omdat ze zich niet herkennen in de asielknuffelarij van de SP?

„Nee, nee. Op geen enkele manier. We hebben zij aan zij gestaan met mensen, of het nu was in de Schilderswijk of in de Oosterparkwijk in Groningen. De tegenstelling is ook hier niet: wit versus zwart. Het gaat hier om de twintig procent elite van Rutte versus de tachtig procent die in de steek is gelaten.”

Dit gaat meer over het gevoel wat mensen misschien op de PVV doet stemmen. Mensen die in een onzekere wereld hun omgeving zien veranderen. Bijvoorbeeld de school waar hun kinderen naartoe gaan. Of zien dat nieuwkomers allerlei zaken cadeau krijgen, terwijl ze zelf met lege handen staan.

„De PVV heeft de huren en het eigen risico verhoogd. Wij zijn de partij van de werkende klasse.”

Moeten uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit?

„Als je door het proces bent, zul je uiteindelijk een keer moeten vertrekken.”

Een keer.

„Ja, zeker. Maar je moet er niet al te gemakkelijk of te gemakzuchtig over nadenken. Je wil niet dat mensen onder bruggen slapen. Maar is dat nu werkelijk de belangrijkste discussie in ons land?”

Mensen horen van de PVV duidelijke taal, maar horen de SP om opvang, uitzonderingen en verblijfsvergunningen vragen.

„Er zijn allerlei landen waar het nogal ingewikkeld is om mensen naar terug te sturen. En daar vinden wij van alles van. Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten terug naar hun land. Maar het is niet zo makkelijk van: we pakken ze op en zetten ze over de grens. Daarvoor ligt het allemaal net iets te ingewikkeld.”

Na de verkiezingen wordt er geformeerd. In Amsterdam besturen jullie nu met D66 en de VVD. Ziet u dat eveneens gebeuren in een kabinet?

„Lokaal is dat interessant, we doen het ook in Heerlen. De VVD heeft daar twee zetels en de SP elf. Dat is lokaal erg aantrekkelijk kan ik u vertellen, hahaha. Landelijk zie ik dat totaal niet gebeuren. Dat is een fusie van Ajax en Feyenoord. Ik heb het programma van de VVD bekeken. Ze willen op alle vlakken de marktwerking in de zorg verstevigen. Sorry, daar doen wij niet aan mee.”

Hoeveel zetels denkt u te gaan halen?

„Ik heb geleerd dat je op die vraag nooit antwoord moet geven.”

Van Emile Roemer?

„Nee, dat was Jan Marijnissen. We zijn niet klaar als we niet fors winnen en we zijn niet klaar als we wel fors winnen. We zullen een beweging moeten bouwen die iedere keer weer de buurt in gaat en op het Binnenhof voor de deur staat. De koffiekopjes moeten binnen trillen van de mensen die buiten tegen de poort staan te bonken.”