Nieuws/Buitenland
1080714434
Buitenland

Ondanks landelijke quarantaineplicht

Graubünden claimt dat gevaccineerde mag komen skiën

Winterpret in Graubünden.

Winterpret in Graubünden.

CHUR/ZÜRICH - De Zwitserse autoriteiten hebben een verplichte quarantaine voorgeschreven voor reizigers uit „risicogebieden” inclusief Nederland, maar in het oostelijke kanton Graubünden doet een coronavaccinatie wonderen.

Winterpret in Graubünden.

Winterpret in Graubünden.

De krant Tages-Anzeiger meldt dat ingeënte mensen ongeacht waar ze vandaan komen in Graubünden „meteen de skipiste op kunnen.” Want volgens de plaatselijke gezondheidsautoriteiten hoeven vrijwel alle buitenlanders die kunnen bewijzen dat ze twee keer zijn ingeënt niet in quarantaine in Graubünden.

Het zeer bergachtige kanton beslaat een groot deel van het oosten van Zwitserland.

De vaccins die nu toegelaten zijn op de markt, en de anderen die in de kopgroep zitten, zijn gefabriceerd om ziekteverschijnselen te verhelpen. Gevaccineerde mensen beschermen dus zichzelf. Of de vaccins ook de verspreiding van het virus tegengaan, is nog niet duidelijk. Dat was geen vereiste en werd niet gemeten in de studies. Wel is aannemelijk dat zonder symptomen ook de besmettelijkheid afneemt en de vaccins verspreiding dus tot een bepaalde mate zullen vertragen.

Mutant uitgesloten

Er wordt vanwege virusvarianten in Graubünden wel een uitzondering gemaakt bij mensen uit Engeland en Zuid-Afrika. Voor hen blijft de quarantaineplicht in het kanton ook bestaan na twee vaccinaties.

„De bezoekers uit de overige landen kunnen na twee inentingen de bergen van Graubünden in, het is niet zinvol om immune mensen in quarantaine te plaatsen”, aldus Marina Jamnicki van de gezondheidsdienst van Graubünden.

Landelijke gezondheidsinstituut: nee, skiën kan niet

Een woordvoerder van Zwitserland Toerisme meldt dat aspirant-vakantiegangers zich al hebben gemeld na het bericht van de Zwitserse regio zoals overgenomen door De Telegraaf, maar benadrukt dat het nationale gezondheidsinstituut aangeeft dat de regio de landelijke regels niet kan ’overrulen’. De plannen om gevaccineerde mensen toe te laten, zijn dus vermoedelijk illegaal.

„De quarantaineregels blijven bestaan en moeten worden nagevolgd”, reageert Daniel Dauwalder van het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid ook al in het artikel van de Tages-Anzeiger. De regio Graubünden mag dus helemaal geen eigen koers vragen en wordt teruggefloten door nog een andere gezondheidsinstituut. Er is ’geen speelruimte’ in de regels.

Mogelijk liggen de regio en de nationale overheid nog wel even met elkaar in de clinch.