Nieuws/Binnenland
1080881
Binnenland

Vervuild drinkwater Vlaardingen

Wat is ’poepbacterie’ E. coli precies?

De E. coli onder de microscoop.

De E. coli onder de microscoop.

VLAARDINGEN - Het Vlaardingse kraanwater is besmet met de E. colibacterie. Grote kans dat je wel eens vaker over deze ’poepbacterie’ hebt gelezen, maar wat is het nu precies?

De E. coli onder de microscoop.

De E. coli onder de microscoop.

E. coli (Escherichia coli) is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van alle mensen en warmbloedige dieren. De bacterie beschermt tegen andere schadelijke bacteriën. De E. coli staat ook wel bekend als de poepbacterie.

Voedselinfectie

Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten. Wie ermee wordt besmet kan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree.

Besmetting kan worden voorkomen door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken. Vooral na het aanraken van rauw vlees, is het belangrijk om handen goed te wassen.

Giftige stof

Hoewel de meeste E. colibacteriën onschadelijk zijn, zijn er ook ongeveer tweehonderd verschillende E. colisoorten die de giftige stof shigatoxine produceren. De meeste E. colibacteriën die deze stof bevatten kunnen schadelijke effecten in het menselijk lichaam veroorzaken. Zo kan een schadelijke E. colibacterie onder meer reizigersdiarree veroorzaken.

In oktober raakte het kraanwater in Oss besmet met E. coli. Inwoners moesten daar net als in Vlaardingen het water eerst koken voordat het gedronken mocht worden.