Nieuws/Binnenland
108097620
Binnenland

Papegaaiduikers spoelen aan in Noord-Nederland

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

VLIELAND - Op de Noord-Nederlandse kust, en met name op Vlieland, spoelen de laatste dagen papegaaiduikers aan. De meeste vogels zijn dood, maar opvangcentrum Ecomare op Texel probeert een nog levend gevonden dier op te lappen. Boswachter Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer op Vlieland denkt dat de vogels door een storm van zee richting land zijn geblazen.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Papegaaiduikers komen in Nederland niet voor. De vogels lijken een beetje op een pinguïn en zijn felgekleurd. Ze broeden op rotsachtige eilanden in de Atlantische Oceaan. In de winter dobberen ze op zee. De papegaaiduiker is beschermd en neemt in aantal af door klimaatverandering en verstoring van nestelgebieden volgens Vogelbescherming Nederland.

Volgens Ecomare is het bijzonder dat er papegaaiduikers aanspoelen op de Nederlandse stranden. Het opvangcentrum heeft eerder alleen in 2017 zo’n vogel binnengekregen en met succes laten herstellen. De papegaaiduiker die nu is gevonden zit onder een warmtelamp in een drooghok en heeft de eerste dagen in de opvang overleefd. Het dier krijgt zalmpap via een sonde. De dierverzorgers zijn voorzichtig positief over herstel, aldus Ecomare.

De dode papegaaiduikers zijn naar het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) gebracht. Daar proberen onderzoekers te achterhalen waaraan de dieren zijn overleden en hoe ze op Vlieland terecht zijn gekomen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop