Nieuws/Binnenland
1081755
Binnenland

Met uw creditcard op vakantie

Veel vakantiegangers trekken hun creditcard om in het buitenland hun hotel, souvenirs of diner te betalen. Creditcards hebben de naam duur te zijn, maar als u uw creditcard verstandig gebruikt hoeft dit niet zo te zijn. OverGeld helpt u op weg.

Gebruik allereerst uw creditcard waar hij oorspronkelijk voor bedoeld is: betalen. Geld pinnen uit een geldautomaat kan ook, maar is in veel gevallen erg kostbaar. Pint of betaalt u in een andere munt dan euro’s, dan komt bovendop dit bedrag bovendien meestal een opslag op de wisselkoers. Dit houdt in dat de bank een voor u iets ongunstiger wisselkoers rekent dan u normaal gesproken zou krijgen.

Aflossen

Een andere manier om de kosten van uw creditcard te drukken is het verschuldige bedrag maandelijks in een keer af te betalen. Daarmee voorkomt u de hogere rente die in termijnen afbetalen met zich meebrengt. Hou daarom goed in de gaten hoeveel u hebt uitgegeven. Dat kan meestal ook via de website of de mobiele app van uw creditcardmaatschappij. Controleer ook goed of het juiste bedrag op de bonnetjes die u met uw creditcard betaalt staat. Een handtekening is immers gemakkelijk gezet.

Vaste kosten

Naast de kosten van het gebruik zijn er meestal ook vaste kosten aan uw creditcard verbonden. Vergelijk daarom voordat u een creditcard aanvraagt goed de verschillende aanbieders en kaarten die zij bieden. Soms is bij het betaalpakket van uw bank een voordelige creditcard inbegrepen, maar het is ook dan verstandig de tarieven en mogelijkheden te vergelijken met andere aanbieders.

Bovendien wordt het ene type creditcard vaker geaccepteerd dan de andere. In Nederland zijn Visa en Mastercard het meest gangbare typen en worden het vaakst geaccepteerd, maar dit kan per continent verschillen.

Aanvragen

Bedenk op tijd dat u een creditcard wilt aanvragen. Het duurt meestal enkele weken voordat uw creditcard bij u thuis wordt afgeleverd. Bovendien moet u soms eerst een loonstrookje opsturen, afhankelijk van de hoogte van uw limiet.