Nieuws/Binnenland
1081785915
Binnenland

Ouderen vrezen nu al eenzame kerst: veel senioren alweer weken binnen

Woerden - Het wordt voor veel ouderen een eenzame kerst. Ruim veertig procent van de Nederlandse senioren verwacht deze feestdagen namelijk alleen of hooguit met de eigen partner te vieren. Ook Oud & Nieuw wordt dit jaar geen gezellige happening, want daar denkt 62% geen bezoek te kunnen verwachten.

Dat blijkt uit een peiling van ANBO, de belangenvereniging voor senioren. „Corona hakt er echt in en vooral tijdens de decembermaand, die normaal gesproken staat voor gezelligheid, zal dat voor veel ouderen te merken zijn”, zegt Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging.

„We merken aan de gesprekken op onze speciale corona-telefoonlijn dat veel ouderen bang zijn om besmet te raken met het coronavirus. Ze blijven daarom veel thuis en zijn vaak alleen. Als je dan naar deze peiling kijkt, dan ziet het er naar uit dat het een eenzame kerst wordt voor veel ouderen.”

’Alleen met kerst’

ANBO vroeg haar leden vorige week hoe ze tegen de feestdagen aankijken, gezien alle coronamaatregelen. Uit de resultaten komt naar voren dat 42% van de bijna 1100 respondenten zegt Kerstmis ’alleen of met mijn partner te gaan vieren’. Eén op de vier (27%) van de senioren antwoordt dat ze thuis mensen zal ontvangen of zelf op bezoek te gaan bij familie of vrienden. En 13% heeft het plan om Kerstmis ’alleen met ons eigen huishouden te vieren’.

Uit de feestdagen-peiling blijkt verder dat een derde van de ondervraagde ouderen nog geen plannen voor de feestdagen heeft. Ze wachten de ontwikkelingen van de corona-pandemie én de maatregelen af. Maar 22% geeft aan Kerst zeker niet zo te vieren als anders.

Wandelen of fietsen

Waarschijnlijk zal kerst in kleinere gezelschappen dan normaal worden gevierd. Bijna 60% geeft aan samen thuis te eten, 30% gaat wandelen of fietsen, 38% gaat een film kijken en 14% een spelletje spelen. Zo’n 1,5% blijft hopen op een versoepeling van de coronamaatregelen en wil graag met Kerst naar een voorstelling in het circus of het theater.

Veel senioren kijken ook niet uit naar de jaarwisseling: de helft zegt niets bijzonders te gaan doen, 62% viert dat feest alleen (of met de partner) en meer dan zeventig procent zegt zeker binnen te blijven als het middernacht is.

Schipaanboord: „We vroegen ook naar de verwachtingen voor 2021 en die zijn redelijk positief. Zo verwacht 60% van de respondenten dat er een coronavaccin komt, 25% dat de coronamaatregelen versoepeld worden en 14,6 procent dat het leven weer als vanouds zal zijn. Dat laatste zou natuurlijk heel fijn zijn.”