Nieuws/Binnenland
1081814
Binnenland

Voor wie verder durft te kijken

De vergeten kant van Benidorm

Seniorentrekpleister Benidorm heeft zijn reputatie niet mee. Des te groter is de verrassing wanneer je ontdekt hoeveel méér dit vakantieoord te bieden heeft naast zon, zee en strand.

Wie de 50 nog niet is gepasseerd en vertelt naar Benidorm op reis te gaan, zou best eens verbaasde blikken toegeworpen kunnen krijgen. De beroemde Spaanse badplaats staat erom bekend een seniorenoord te zijn, waar gepensioneerden in de bakkende zon van hun oude dag liggen te genieten op een van de vele stranden. Maar is die reputatie terecht?

Hoewel er in Benidorm aan ouderen inderdaad geen gebrek is, ontdekten wij de onderbelichte kant van de stad: die van prachtige landschappen, intensieve excursies, familievriendelijke pretparken en een hoogwaardige keuken.

Groene vallei

„Eeuwig zonde”, verzucht Marc Dobbelaere van achter het stuur van zijn open jeep, terwijl hij ons rondleidt door een groene vallei. „De meeste toeristen weten niet eens dat dit soort natuurgebieden bestaat. Ze checken in bij hun hotel, gaan aan het zwembad liggen en stappen twee weken later weer in het vliegtuig.”

 

 

Dobbelaere is eigenaar van een excursiebureau dat door heel Benidorm actief is. Terwijl we ons vergapen aan indrukwekkende rotswanden en knalblauw water, somt hij op wat hij toeristen naast de jeepsafari nog meer te bieden heeft. „Fietstochten, paardrijden, catamaran varen, paintball, jetski’s, diepzeeduiken… Je kunt het zo gek niet bedenken.” In de paar uur dat we in de jeep door de bergen crosten, komen we inderdaad geen toerist tegen. De oase van groen is vanuit de stad amper te zien, aan het zicht onttrokken door de honderden wolkenkrabbers die Benidorm rijk is.

Nog zo'n groene oase van rust is het Pauweneiland op ongeveer drie kilometer van de kust. Hoewel een stuk bekender bij toeristen en om die reden ook een stuk commerciëler, is het er absoluut goed toeven. Onderschat daarbij de veerboot niet, waarop je al varend langs de stranden heerlijk kunt uitwaaien. Ons wordt op het hart gedrukt dat er regelmatig dolfijnen tevoorschijn komen. Die laten zich tijdens ons vaartochtje spijtig genoeg niet zien. Eenmaal aangekomen, liggen er speciale onderzeebootjes klaar die de hele dag rond het eiland varen. Binnen in de felgele onderzeeërs is het wat claustrofobisch en muf, maar het zicht op honderden vissen maakt dat ruimschoots goed.

 

 

Uitzicht

Ondanks dat we niet in Benidorm zijn om iets mee te krijgen van het massatoerisme, brengen we toch een bezoek aan het immens grote Gran Hotel Bali, dat 350 meter van het strand ligt. Vanaf het 186 meter hoge gebouw hebben we namelijk een prachtig uitzicht over de hele stad. „Het allerhoogste hotel van Europa”, glundert onze gids. Hij heeft wel een waarschuwing voor ons. „Niet te ver over de reling buigen. Er staan geen hoge hekken om het dakterras heen, dus voor je het weet, lig je beneden.”

De breed grijzende medewerker vertelt een akelige anekdote over een hotelgast die jaren geleden een doodklap maakte op een glazen plafond, helemaal beneden. Meteen doen we een stapje terug. Het uitzicht wordt er gelukkig niet minder mooi op. Voor een paar euro entree is de indrukwekkende locatie ook voor niet-hotelgasten bereikbaar.

Benidorm is uiteraard pas met recht een familiebestemming te noemen als er daadwerkelijk voor iedereen iets te beleven is. Gezinnen met kinderen kunnen in elk geval hun lol op met twee waterparken, twee dierentuinen, een pretpark en een groot permanent circus.

 

 

Galajurk

Wie houdt van show en sensatie mag de grootse dinnershow in het futuristisch ogende Benidorm Palace zeker niet overslaan. Het is opvallend om te zien hoe serieus veel toeschouwers het avondje uit nemen. Terwijl wij aanschuiven in onze korte broeken en T-shirts met korte mouwen, druppelen tal van gasten binnen die uren voor de spiegel moeten hebben doorgebracht. Om ons heen vieren vakantiegangers bruiloften, verjaardagen en zilveren huwelijken, allemaal strak in pak of in galajurk.

Het eten wordt razendsnel opgediend én weer weggehaald, want the show must go on. En het moet worden gezegd: die show stelt zeker niet teleur. Verspreid over vier uur krijgen we een mengelmoes van dansnummers, acrobatiek en goochelacts voorgeschoteld waar zelfs sceptici hun handen voor op elkaar krijgen. Het laatste uur van de voorstelling bezorgt ons zelfs rode oortjes, als de danseressen hun toch al pikante outfits verwisselen voor een evakostuum.

Wanneer we na middernacht besluiten om het nachtleven te gaan verkennen, moeten we goed zoeken naar typisch Spaanse kroegen en discotheken die nog niet ontdekt zijn door toeristen. Met hulp van een aantal locals komen we uiteindelijk terecht in La Posada. De sfeer is gemoedelijk, de muziek is eigentijds en de feestende Spanjaarden ontvangen ons alsof we vrienden zijn die ze al in geen tijden meer hebben gezien. Het is typerend voor de ambiance die we vrijwel overal proeven in het veelzijdige Benidorm. Het is een ideale bestemming voor wie verder durft te kijken dan zijn neus lang is.

 

 

Reiswijzer

Vliegen kan met Transavia via de luchthaven in Alicante, die op ongeveer 40 minuten rijden van Benidorm ligt. http://www.transavia.nl

Alle praktische informatie over Benidorm is te vinden op http://nl.visitbenidorm.es; een uitgebreide Nederlandstalige website.

 

Waterparadijs

Met temperaturen van ver boven de dertig graden blijken waterparken in Benidorm geen overbodige luxe, zeker voor gezinnen met kinderen. Er zijn twee grote zwem- en glijparadijzen: Aqua Natura en Aqualandia. Laatstgenoemde park is gebouwd op een berg en heeft een van de hoogste en steilste waterglijbanen van Europa. Kijk daarom na het beklimmen van de dertig meter hoge toren liever niet omlaag, maar zet je verstand op nul en maak de vrije val naar beneden…

Rustig pretpark

Wij kennen attractieparken als massale pretfabrieken waar het soms over de koppen lopen is, maar het belangrijkste pretpark in Benidorm blijkt zelfs in weekenden in het hoogseizoen een oase van rust. Wat betreft sfeer en decoraties doet het park niet onder voor ’onze’ Efteling, waarbij de sprookjes zijn vervangen door nagebootste landschappen en architectuur uit het oude Egypte, Griekenland en Rome. Met het attractieaanbod, vier achtbanen, drie wildwaterbanen en tal van ’thrillrides’, zit het ook wel goed. Geen lange rijen voor de poortjes, alleen voor ons frietje met hamburger en cola moeten we even geduld hebben.

Wat kost…

Dinnershow Benidorm Palace: 49 euro voor volwassenen, 25 euro voor kinderen. Tot 10 jaar is de toegang gratis.

Pretpark Terra Mítica: 29 euro voor volwassenen, 22 euro voor kinderen van 4 tot 12 jaar (bij bestellen op internet). Er zijn ook avondkaarten beschikbaar met een flinke korting, informeer daarvoor bij de kassa. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang.

Dierenpark Terra Natura: 28 euro voor volwassenen, 22,50 euro voor kinderen en senioren.

Dierenpark Mundo Mar: 29,50 euro voor volwassenen, 24 euro voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Waterpark Aqua Natura: 26 euro voor volwassenen, 21 euro voor kinderen en senioren.