Nieuws
1081817
Nieuws

NIEUWS

Poetin onderzoekt wrak in Nederlandse miniduikboot

De Russische president Vladimir Poetin heeft het in 1869 gezonken wrak van het vlaggenschip van de Tsaar 'Oleg' onderzocht in de C-Explorer 5 miniduikboot. Dit is een product van het Nederlandse bedrijf U-Boat Worx en staat bekend als de eerste ‘onderzee limousine ter wereld’

Volgens de president was de duikervaring heel indrukwekkend. "Het is alsof een tijdmachine je naar een ander tijdperk brengt,” vertelde Poetin.

Met zijn tocht zette Poetin de onderzeeër van U-Boat Worx in de schijnwerpers. Het Nederlandse bedrijf verkoopt de miniduikboten vooral aan eigenaren van superjachten, luxe resorts en onderzoeksinstellingen. Daarbij wordt de anonimiteit van klanten gegarandeerd.

De C-Explorer 5 werd vorig jaar gepresenteerd tijdens de internationale jachtshow in Monaco. Inmiddels is de veertiende duikboot in productie. Het is de enige vijfpersoons miniduikboot ter wereld met een acryl koepel, waardoor passagiers onderwater onbelemmerd uitzicht hebben. De minionderzeeër kan tot 300 meter diepte duiken en is uitgerust om tot zestien uur rond te varen.

Het wrak van de 'Oleg' werd in 2003 op 60 meter diepte teruggevonden in de Golf van Finland en wordt momenteel onderzocht door de Russian Geographical Society, waarvan Poetin voorzitter is. ,,De bodem van de Baltische zee is een museum van gezonken schepen,” vertelde duiker en ontdekker van de Oleg, Roman Prokhorov, tegen president Poetin.

Bron: Maritiem Nieuws