Nieuws/Binnenland
1081822049
Binnenland

Vanaf woensdag ook weer publiek op tribunes

Horeca, cultuur en evenementen onder voorwaarden weer open

Den Haag - Cafés, bioscopen en theaters mogen weer open tot 22 uur. Evenementen mogen ook weer doorgaan als deelnemers een vaste zitplaats hebben. Ook mag er weer publiek op de tribunes van sportstadions aanwezig zijn. De versoepelingen gaan woensdag in.

Dat bevestigen bronnen bij het kabinet. Dat heeft maandag met de meest betrokken bewindslieden vergaderd in het Catshuis over het advies van het OMT. Dat had het kabinet geadviseerd ruimte te geven aan horeca en de cultuursector tot 20 uur ’s avonds. Het kabinet gaat een stapje verder.

Voor evenementen binnen met een verplichte zitplaats gaat een limiet gelden van 1250 bezoekers, buiten mag de capaciteit maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld. Dat gaat waarschijnlijk ook gelden voor publiek bij sportwedstrijden, al is de invulling binnen het kabinet nog onderwerp van discussie.

Toegangsbewijs

In de horeca gaat weer het coronatoegangsbewijs gelden, waarmee bezoekers moeten bewijzen dat ze gevaccineerd, genezen of getest zijn.

Ook dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties, zoals pretparken en musea, mogen weer open. Daar moeten bezoekers zich aan de regels voor de niet-essentiële dienstverlening houden. Festivals en andere evenementen zonder vaste zitplaatsen kunnen nog niet open, net zo min als de nachthoreca.

Inloopsysteem

Er wordt nog gekeken of er misschien een zogenoemd inloopsysteem ingevoerd zal worden voor de cultuursector. Dat zou betekenen dat gelegenheden tot 20 uur mensen mogen binnenlaten, die dan om 22 uur weer buiten moeten staan. Zo’n systeem zou in de horeca om praktische redenen niet ingevoerd worden.

De versoepelingen voor de horeca, kondigden zich vorige week al aan tijdens het Kamerdebat. Daarin zei premier Rutte aan te sturen op versoepelingen voor horeca, de cultuursector, evenementen en de sport. Aanleiding is dat de omicronvariant weliswaar veel besmettelijker is dan de deltavariant, maar aanmerkelijk minder ziekmakend. Bovendien neemt de druk uit de maatschappij toe om beperkingen los te laten.

Quarantaineregels

Het OMT heeft ook geadviseerd de quarantaineregels voor scholen te versoepelen. Nu moet een hele klas in quarantaine als drie leerlingen besmet blijken. Het veroordeelt hele klassen weer tot digitaal afstandsonderwijs. Het kabinet schrapte de quarantaineplicht al voor wie geen klachten heeft en een boosterprik heeft gehad of recent de ziekte heeft doorgemaakt.

Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit. In de avond lichten premier Rutte en coronaminister Kuipers de besluiten toe tijdens een persconferentie.

Volgens viroloog Bert Niesters komen we als maatschappij in de knel door de huidige richtlijnen. Artikel gaat verder onder de video.

Horeca verheugd

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ’heel blij’ met het nieuws dat cafés en restaurants waarschijnlijk weer open mogen tot 22 uur. „Dat valt precies samen met de wens van KHN, zodat horecaondernemers ook in de avond hun gasten kunnen ontvangen en daarmee een deel van de avondomzet kunnen maken”, zegt directeur Dirk Beljaarts. „Wij zijn verheugd te zien hoe voortvarend het nieuwe kabinet met de coronacrisis om lijkt te gaan. Na een lange donkere tijd van de lockdown klinkt er eindelijk weer het geluid van gastvrijheid door de straten van Nederland.”

Kerstsluiting

De horeca is dicht sinds 19 december. Sindsdien zijn ook evenementen, theaters en bioscopen gesloten en zijn de tribunes van voetbalstadions leeg. Het toen nog demissionaire kabinet besloot tot de lockdown vanwege de opkomst van de omicronvariant van het coronavirus, waarvan toen nog niet vaststond dat die minder ziek maakt dan de deltavariant.

Nu dat wel het geval blijkt, acht het nieuwe kabinet het verantwoord de maatschappij stapsgewijs van het slot te halen. Na de kerstvakantie gingen de scholen open - eerst alleen het basis- en voortgezet onderwijs, daarna ook het mbo en hoger onderwijs. Ook niet-essentiële winkels en dienstverlening mochten weer aan de slag.