Nieuws/Binnenland
1081843
Binnenland

Financieel schandaal nekt aartsbisschoppen

De aartsbisschoppen van de Sloveense hoofdstad Ljubljana en van Maribor, de tweede stad in Slovenië, zijn wegens een financieel schandaal afgetreden. Dat heeft de nuntius (ambassadeur van het Vaticaan) in het Midden-Europese land, Julius Janusz, woensdag tegen het persbureau STA gezegd.

Het Vaticaan liet weten dat paus Franciscus het ontslag van beide aartsbisschoppen heeft aanvaard op grond van artikel 401 paragraaf 2 van het kerkelijk wetboek. Daarin staat dat een bisschop die wegens een zwakke gezondheid of een andere reden minder goed in staat is zijn ambt te vervullen, dringend wordt verzocht ontslag uit zijn ambt aan te bieden.

Anton Stres (70), de aartsbisschop van Ljubljana, en zijn collega van Maribor, Marjan Turnsek (58), worden medeverantwoordelijk gehouden voor de instorting van het vermogen van de kerk in Maribor. Door riskante investeringen en mismanagement heeft de kerk tot nu toe al 1,7 miljard euro verloren. Het grootste slachtoffer is NLB, de grootste Sloveense bank. Het Vaticaan heeft een onderzoekscommissie de zaak laten onderzoeken, maar de bevindingen zijn geheim.

In 2011 trad de voorganger van Turnsek, Franc Kramberger, af. Dat was officieel om gezondheidsredenen.