Nieuws/Binnenland
1081847
Binnenland

Aanklager verdedigt eis doodgereden jongen

Justitie in Den Haag heeft de strafeis verdedigd in de zaak van de doodgereden 13-jarige Donnie Rog. Vorige week gingen nabestaanden in de rechtszaal door het lint toen de aanklager de eis bekendmaakte. Vrijdag is de uitspraak.

De aanklager vroeg vorige week maandag 240 uur werkstraf, 4 maanden voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van 3 jaar.

Bij het bekijken van de mate van schuld kon het OM de man uiteindelijk alleen 'aanmerkelijk onvoorzichtig' rijden ten laste leggen en niet het zwaardere 'zeer onvoorzichtig' of 'roekeloos' rijden, zei een woordvoerster van het OM. Daarbij is gekozen voor een straf die in vergelijkbare zaken ook wordt geëist.

Het bewijs voor de aanmerkelijke onvoorzichtigheid vond het OM in de snelheid van rijden, die volgens proeven tussen naar schatting 65 en 75 kilometer per uur heeft gelegen. Bovendien heeft de man niet goed opgelet.

De woordvoerster lichtte daarmee de woorden toe van plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Kitty Nooy woensdag in het tv-programma EenVandaag. Zij zei dat geen enkele straf passend is, maar dat „hoe je het ook wendt of keert, we tot deze eis komen”.

De jongen uit Scheveningen werd vorig jaar op zijn fiets doodgereden door een automobilist die daarna doorreed. De 21-jarige Bulgaarse chauffeur Milen Y. meldde zich later bij de politie.

Nadat de eis vorige week was uitgesproken, belaagden familieleden de verdachte in de rechtszaal. De zaal werd ontruimd en de rechtszaak ging verder zonder nabestaanden.

Officier Nooy: „Ik heb begrip voor hun emoties.” Toch vindt ze de strafeis kloppen. „We hebben echt tot achter de komma uitgezocht wat er is gebeurd.”

Volgens haar staat het de officier vrij om af te wijken van de richtlijnen die er zijn. „Maar dan moeten daar wel de omstandigheden voor zijn. Je moet het de maatschappij wel kunnen uitleggen.”

De nabestaanden voeren aan dat de verdachte al meerdere verkeersovertredingen op zijn naam heeft staan.

Milen Y., die niet meer vastzat, is ondergedoken nadat zijn adresgegevens op straat waren komen te liggen.