Nieuws/Binnenland
1081872
Binnenland

Weert trekt 75-plus-plan in

De gemeente Weert gaat het besluit heroverwegen om 75-plussers voortaan geen stemmen meer te laten tellen bij verkiezingen. De gemeente is geschrokken van de storm van kritiek die woensdag losbarstte na het bekend worden van het besluit, liet de gemeente weten.

De gemeente besloot tot deze maatregel omdat oudere vrijwilligers zich minder goed zouden kunnen concentreren en minder nauwkeurig zouden zijn bij het tellen van stemmen. „We zijn enkele jaren als laatste geëindigd met de uitslagen omdat er fouten gemaakt waren, en dat willen we niet meer”, aldus een woordvoerster eerder woensdag.

Later erkende de woordvoerster „geschrokken” te zijn van de reacties. „De kritiek is niet mals”, zei ze. Na de zomervakantie wordt een nieuw besluit genomen.

Een van de kritische reacties is afkomstig van de ANBO. „Echt idioot”, aldus een woordvoerder van deze organisatie voor senioren. „Je moet mensen niet selecteren op basis van leeftijd maar op basis van kwaliteit. Nu wordt een hele groep weggezet als niet meer capabel. Er zijn ook mensen van 45 die niet goed kunnen tellen of fouten maken.”

„En mag je dan nog wel iemand kiezen die ouder is?”, voert hij verder aan. „Over wereldleiders met een hoge leeftijd wordt ook niet zo maar gezegd dat ze moeten stoppen.”