Nieuws/Binnenland
1081932
Binnenland

Levende standbeelden willen niet wijken van Dam

Drie Oost-Europeanen die al jaren als levend standbeeld op de Amsterdamse Dam staan, weigeren daar te vertrekken. De gemeente wil het drietal geen vergunning geven. De ‘artiesten’ hebben daarom een advocaat in de arm genomen.

Sinds kort is de algemene plaatselijke verordening (APV) veranderd, waardoor straatartiesten een vergunning nodig hebben. Wie zo’n papiertje niet heeft, mag maar een half uur op dezelfde plek staan en moet daarna verkassen naar een locatie minstens honderd meter verderop. De Dam is sowieso een van de weinige plekken waar überhaupt nog mag worden opgetreden.

De maatregel volgde op een groeiend aantal incidenten met straatartiesten in de Amsterdamse binnenstad. Steeds vaker gaat het hier om Oost-Europeaanse criminelen die zich agressief gedragen, en die toeristen lastigvallenen beroven.

Yuri Terletskij is een van de drie straatartiesten die nu een advocaat in de arm heeft genomen om alsnog een vergunning te krijgen. De geboren Rus vertelt aan Het Parool dat hij al veertien jaar op de Dam staat, verkleed als de Romeinse god Neptunus. ,,We hebben al vijf keer een boete gekregen van 170 euro. Ze hebben zelfs een keer mijn pak afgepakt en ons met handboeien afgevoerd, alsof we criminelen zijn.”

De bezwaarcommissie buigt zich binnenkort over de klacht van het drietal. Een woordvoerder van de gemeente zegt niet onder de indruk te zijn van het juridische offensief en ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet ,,We vinden dat er genoeg levende standbeelden zijn.”