Nieuws
1081948
Nieuws

'Google had plan voor privacysysteem'

Internetreus Google staat niet bepaald bekend als beschermheer van de privacy van internetgebruikers. Toch was het bedrijf wel ooit van plan om een systeem in te voeren waardoor mensen zelf konden aangeven hoeveel informatie ze wilden delen. Dat is echter nooit realiteit geworden.

Volgens The Wall Street Journal had oprichter Larry Page zijn werknemers zelf gevraagd een dergelijk systeem te ontwikkelen nadat gebruikers klaagden over de hoeveelheid informatie die het bedrijf over hen opslaat. Het plan was om drie niveaus van datavergaring te maken.

De reden dat het geschrapt werd, is omdat het onmogelijk bleek te zijn om het systeem werkbaar te maken voor alle diensten van het bedrijf. Omdat Google zoveel verschillende takken heeft die elk verschillende soorten informatie over gebruikers verzamelen, was het lastig om deze dermate te simplificeren dat ze in de drie categorieën zouden passen.

Daarnaast was het bedrijf op hetzelfde moment bezig met de ontwikkeling van sociaal netwerk Google+. De angst was dat gebruikers massaal de optie zouden selecteren om zo weinig mogelijk informatie te delen, waardoor het netwerk een spookstad zou worden.

De krant stelt verder dat de boetes en waarschuwingen die het bedrijf de afgelopen jaren van overheden heeft gekregen, tot op zeker hoogte gewerkt hebben. Zo zou het veel voorzichtiger zijn met het verzamelen van informatie van gebruikers dan in voorgaande jaren, waarbij het zelfs minder gegevens oogst dan het volgens zijn eigen privacybeleid zou mogen.