Nieuws/Buitenland
1081956
Buitenland

Docenten met wapen naar school

Een schooldistrict in de Amerikaanse staat Arkansas gaat meer dan twintig leraren en ander onderwijspersoneel uitrusten met een vuurwapen. De maatregel volgt op het bloedbad op de Sandy Hook-basisschool in Connecticut, waar half december een zwaar bewapende tiener 26 mensen, onder wie 20 kinderen doodschoot.

Het bestuur van Clarksville, een gehucht met nog geen tienduizend inwoners en relatief veilige scholen, zegt na de schietpartij op Sandy Hook overspoeld te zijn door bezorgde reacties van ouders die vrezen voor de veiligheid van hun kind. ,,Tot nu toe was de maatregel in geval van nood: sluit de deuren, dim de lichten en hoop op het beste. Maar dat is natuurlijk geen echte maatregel”, aldus verantwoordelijk bestuurder David Hopkins tegen persbureau AP.

Tientallen medewerkers hebben daarom een 53-uur durende vuurwapentraining gehad, waarna ze zich bij de start van het nieuwe schooljaar officieel beveiliger mogen noemen. Volgens een obscure en weinig gebruikte wet in Arkansas mogen scholen op hun campus gebruik maken van dit soort gewapende bewakers. Iedere deelnemer aan het opleidingsprogramma krijgt 840 euro voor de aanschaf van een pistool en een holster. Daarnaast trekt het district bijna 40.000 euro uit voor munitie.

Direct na Sandy Hook riep de machtige lobbygroep National Rifle Association (NRA) al op tot dergelijke maatregelen. Wat de NRA betreft komen er op elke Amerikaanse school gewapende beveiligers. Maar slechts een zeer beperkt aantal scholen gaf gehoor aan die oproep. Donna Morey van de onderwijsbond in Arkansas is fel tegen de maatregel in Clarksville. Zij vreest dat door de gewapende docenten het aantal ongelukken met vuurwapens alleen maar zal toenemen.