Nieuws
1081957
Nieuws

Ecuador beste reisbestemming

Ecuador is door Lonely Planet uitgeroepen tot beste reisbestemming van het hele Amerikaanse continent en nummer vier van de wereld.

Het populaire Zuid-Amerikaanse land heeft een rijk natuurlijk en cultureel erfgoed, erkend door UNESCO. Vorig jaar groeide het aantal bezoekers met 12% ten opzicht van het jaar daarvoor.

Quito en Cuenca

Volgens de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn hoofdstad Quito en Cuenca historische hoogtepunten. Quito heeft het grootste koloniale centrum van Latijns-Amerika. Het historische centrum van Cuenca wordt geprezen vanwege de originele staat waarin zij verkeert sinds haar oprichting.De Ecuadoriaanse natuur heeft een indrukwekkende diversiteit aan landschappen en ecosystemen. De Galapagos eilanden vormen een vulkanische archipel die naast ‘UNESCO Werelderfgoed Site’ ook is uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Deze eilandengroep is het tweede grootste maritieme gebied ter wereld.

De positie van de wereldberoemde eilanden en de ongewone zeestromen geven unieke biologische rijkdom en een ongekende overvloed aan natuurlijke hulpbronnen. Ook Sangay National Park is geprezen door UNESCO. Op de 518.000 hectare zijn 322 meren te vinden, drie vulkanen en een unieke fauna.

 

Stohoed

In 2012 is de eeuwenoude weeftraditie van Ecuadoriaanse strohoeden uitgeroepen tot ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid’. De oorspronkelijke naam van de strohoed is ‘Jipijapa’ (‘Xipixapa’) of ‘Montecristi’. Dus niet Panamahoed, zoals hij soms ten onrechte wordt genoemd.

De razend populaire strohoeden zijn jaarlijks goed voor een exportomzet van 8 miljoen dollar. Ook in 2012 opgenomen op de erfgoed lijst is het ‘Circuito Turistico del Sombrero fino de Paja Toquilla’. Het doel van deze 153 kilometer lange toeristische route is om binnenlandse en buitenlandse bezoekers te betrekken bij het productieproces van de strohoeden.