Nieuws/Binnenland
1081959
Binnenland

Ouderwets knalfestijn

Preview: Wolfenstein: The New Order

Als je begin jaren 90 wel eens een computerspelletje speelde, zal de klassieke naziknaller Wolfenstein 3D voorbij zijn gekomen. Het is de peetvader van het first person shooter-genre.

In het vervolg The New Order kruip je in de huid van oorlogsheld B.J. Blazkowicz. Niet in de periode 1940-'45, maar in de jaren 60. Ho eens even, toen hadden we de oorlog toch allang gewonnen? Niet in deze nieuwe Wolfenstein. Sterker nog: de nazi's zijn nu heer en meester over Europa. Blazkowicz en zijn kornuiten zetten de strijd als ondergrondse verzetsgroep voort.

The new order ligt pas eind dit jaar in de winkels, maar ik mocht alvast een stukje spelen. Wat me meteen opviel, is hoe 'old school' het spel aanvoelt. Geen semirealistische moderne oorlogsvoering; nee, gewoon dikke wapens pakken en nazi's knallen! Vind je één machinegeweer niet genoeg? Dan pak je toch gewoon nog eentje?

Omdat het een Wolfenstein -game is, vind je gauw genoeg ook het nodige futuristische schiettuig waarmee je zonder moeite objecten en vijanden doormidden snijdt. Dat mag ook wel, want naast menselijke tegenstanders kom je allerhande robotslechteriken tegen. Neem de Panzerhund, een enorme mechanische hond die je niet zomaar tegen de grond krijgt.

Over-de-top actie dus, met af en toe een puzzel als intermezzo. Zo moet je het genoemde futuristische lasergeweer uit een testkamer bevrijden. Hij komt meteen goed van pas, want vrijwel direct hierna moet je boze nazi's en aanverwant tuig omleggen. Gelukkig is eraan gedacht dat het oog ook wat wil. Niet dat de technische kwaliteiten me omver bliezen, maar er is goed over de aankleding van de spelwereld nagedacht.

Want hoe zou de wereld er in de jaren 60 uitzien als de architecturale voorkeuren van de NSDAP het straatbeeld van Europa hadden overheerst? Interessant zijn de vele details waaruit je kunt opmaken hoe de geschiedenis zich heeft ontvouwd nu de geallieerden hebben verloren. Een nazi als eerste man op de maan? In Wolfenstein kan het.

Laat ik eerlijk zijn. Ik denk niet dat Wolfenstein: The New Order een enorm hoogstaande game à la BioShock infinite zal worden. Het is de game-equivalent van een Schwarzenegger-film. Denk er niet te veel over na en je zult er ongetwijfeld plezier mee hebben.