Nieuws/Binnenland
1081966
Binnenland

Broedertwist op een onstuimig Heegermeer bij Woudsend tussen de schippers Albert en Douwe Visser. Twee spectaculaire wedstrijden werden gisteren gevaren tijdens het SKS-kampioenschap skûtsjesilen. De broers vochten als leeuwen tijdens de ochtendwedstrijd.

De zevenvoudig kampioen Douwe Visser (56) van Sneek moest het in de eerste krachtmeting afleggen tegen zijn broertje Albert (50) van Drachten, die hem 35 seconden voorbleef. 

Zeilformule

Die minieme voorsprong tekent hoe dicht de schepen elkaar zijn genaderd onder de nieuwe zeilformule, een genot voor het toegestroomde publiek. De hele vloot finishte binnen tien minuten. Bij de tweede wedstrijd woei het gevaarlijk hard (zes Beaufort), maar de eerste wedstrijd was toch het spannendst. Drachten, Sneek, Joure en Bolsward waren tot de laatste meters met elkaar in gevecht.

Afschudden

Direct na de start koos Drachten als eerste een vrije slag over het meer, gevolgd door Bolsward en Joure. Gedoodverfd kampioen Sneek koos voor het middenveld, maar kon de concurrentie niet afschudden. 

Wraak

Drachten nam wraak voor de chaos waarin het eergisteren was verzeild. Toen moest schipper Albert Visser de wedstrijd verlaten met averij na een aanvaring met Heerenveen. Die aanvaring kostte Heerenveen de ochtendwedstrijd, want door schade bovenin de mast kon de bemanning pas 's middags starten. De ochtend ging voorbij met een reparatie aan de wal. Sneu voor schipper Pieter Brouwer die zo een volle bak strafpunten opliep en alle podiumkansen zag vervliegen. 

Snoeihard

's Middags had Heerenveen wraak kunnen nemen. In een snoeiharde wind nam schipper Brouwer de koppositie, maar verspeelde die dom doordat de bemanning zich vergiste in de onderton. De verkeerde ton werd aangezeild, waardoor ze alsnog werden geklopt door Sneek en Grou. Een blunder die Brouwer zijn kans op wraak ontnam. 

Op

,,Ik ben helemaal op", zei Albert Visser na de eerste finish met bibberende benen. ,,Ik baalde van gisteren, toen we de wedstrijd moesten verlaten door die idiote aanvaring. Het is een emotionele achtbaan waarin we zitten. Maar nu gaan we aan de spaghetti", aldus de beroepsschipper, die zijn bemanning twee uurtjes rust kon gunnen tussen de twee wedstrijden. De schotenmannen hadden gistermiddag armen die een halve meter waren uitgerekt door de snoeiharde wind. 

Zadel

Bij de tweede wedstrijd toonde Douwe Visser zich oppermachtig. Binnen twintig minuten zat Sneek stevig in het zadel als koploper. Die positie lieten de Sneekers zich niet meer afpakken. Na een aanvaring met Bolsward verliet Langweer 's middags het wedstrijdveld.

Snoeihard

De giek van Langweer bleef aan Bolsward zitten, maar dat liep gelukkig af zonder verdere ongelukken. Wel trokken beide schipper de protestvlag tegen elkaar.De snoeiharde wind maakte genadeloos duidelijk welke bemanningen beschikken over het beste materiaal en de best getrimde schepen.

Helmhout

Sommige schippers, zoals bijvoorbeeld Siete Meeter van Leeuwarden, stonden dwars achter het helmhout met bibberende benen om hun ijzeren bakken op koers te houden. Terwijl Douwe Visser van Sneek zijn schip zonder inspanning zittend, met slechts een handje op het helmhout kon sturen. 

Drijfnat

Nog voordat de wind ging liggen vloog peiler Aonne Heerschop, die invalt op het skutsje van Leeuwarden, overboord. Drijfnat, maar met peilstok nog fier in de handen, werd hij met een politieboot weer aan dek gezet van de Leeuwarders. ,,Even zwemles gehad", verontschuldigde hij zich lachend. 

Strafpunten

De eerste wedstrijd finishte niemand met protest. Maar na de tweede wedstrijd meldden zich Langweer, Bolsward, Grou en Sneek bij de protestcommissie. Bolsward kreeg 14 strafpunten.