Nieuws/Binnenland
1081970
Binnenland

Live televisie via 4G op komst

Met de nieuwe uitzendtechniek LTE Broadcast wil telecomaanbieder KPN opnieuw een mobiele tv-dienst naar Nederland brengen. Topman Eelco Blok liet tijdens een recente persconferentie weten dat KPN van plan is om binnen een jaar live mobiel tv-kijken mogelijk te willen maken.

KPN heeft al ervaring op het gebied van mobiel tv-kijken: het Nederlandse telecombedrijf bood in het verleden al via de DVB-H techniek de dienst MobieleTV aan. De beoogde gebruikers bleven echter uit en KPN besloot in maart 2011 met de dienst te stoppen.

Een nieuwe poging waagt KPN met de techniek LTE Broadcast. Hierbij worden videosignalen in het 4G-netwerk verwerkt en daarmee uitgezonden. Deze uitzendtechniek wordt nu nog volop getest, maar KPN laat weten de ontwikkelingen rondom LTE Broadcast nauwlettend in de gaten te houden.

LTE Broadcast zorgt ervoor dat gebruikers gemakkelijk en snel videobestanden op hun tablet of smartphone kunnen bekijken, onder andere op sites als YouTube. Ook het volgen van live streams van tv-zenders maken onderdeel uit van de nieuwe videodienst. Om van de dienst gebruik te maken hebben apparaten wel een specifieke chip nodig. Naar verwachting komen deze producten in de loop van 2014 op de markt.

Op dit moment kunnen klanten van KPN echter al tv kijken op hun tablet, laptop of smartphone met het product Interactieve TV. Dit kan echter alleen rondom het eigen huis, via een verbinding met de eigen router. De nieuw aangekondigde dienst LTE Broadcast moet het mogelijk maken om onderweg in heel Nederland naar tv-zenders te kijken.