Nieuws
1081971
Nieuws

NIEUWS

Techneut leidt GPS superjacht om de tuin

Een van 's werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van GPS heeft het navigatiesysteem van een superjacht  om de tuin geleid.

Todd Humphreys van de universiteit van Texas liet maandag zien hoe hij de GPS-apparatuur aan boord van een dure superjacht wist te misleiden.  

Experiment

De wetenschapper voerde de test eind juni in de Ionische Zee uit met de instemming van de kapitein van de "White Rose of Drachs", een jacht van tachtig miljoen. Maandag maakte Humphreys het experiment wereldkundig.

Kwetsbaar

Zijn werk laat zien hoe kwetsbaar en relatief makkelijk het is om valse GPS-signalen te versturen en de gangbare apparatuur te laten geloven dat het om echte GPS-signalen afkomstig van satellieten gaat. ,,En deden we allemaal met apparatuur dat nog geen tweeduizend dollar kostte´´, aldus de Amerikaan. ,,Dit is ongekend. Dit is nog nooit vertoond.´´GPS wordt voor civiele doeleinden gratis aangeboden, wereldwijd, door de Amerikaanse militaire autoriteiten.

Criminelen

De bekendmaking van het experiment is slecht nieuws voor eigenaren van superjachten, recreatieve watersporters en de beroepsvaarders, die gebruikmaken van de versie van GPS die niet versleuteld wordt ontvangen. In theorie zouden criminelen, zo blijkt door de experimenten van de Texaan, met de juiste apparatuur en kennis schepen in de val kunnen laten lokken en beroven.

Sextant

Officieel moet nog steeds ieder schip op de wereld een sextant aan boord hebben voor het geval het GPS-signaal niet meer betrouwbaar blijkt. In de praktijk beheerst bijna niemand deze eeuwenoude navigatietechniek meer.