Nieuws/Buitenland
1081977
Buitenland

Tientallen doden door hitte China

Een hittegolf heeft in China aan tientallen mensen het leven gekost. Dat meldden Chinese media woensdag. Alleen al in de havenmetropool Sjanghai verloren tien mensen het leven toen ze werden bevangen door de hitte.

De hittegolf gaat gepaard gaat met temperaturen van boven de 40 graden Celsius. Ongeveer een derde van China is door de warmte getroffen. De Chinezen krijgen het advies binnen te blijven en een koele ruimte op te zoeken.

Sjanghai kampt met de ergste hitte in bijna 1,5 eeuw. Volgens het Chinese weerbureau beleeft Sjanghai de warmste juli sinds 140 jaar. De temperatuur steeg 24 dagen tot boven de 35 graden Celsius. Met 40,6 graden Celsius werd onlangs de hoogste temperatuur ooit in de havenstad gemeten. De hoogste temperatuur in heel China werd voorlopig geregistreerd in Fenghua met 42,7 graden.

Door de warmte ontstaan op diverse plaatsen droogte en watertekorten. In de zuidelijke provincie Guizhou hebben 2 miljoen mensen een tekort aan drinkwater. Miljoenen boeren vrezen voor hun oogst.