Nieuws/Buitenland
1081999
Buitenland

Ook oppositie Cambodja claimt verkiezingszege

In navolging van de regerende Volkspartij heeft nu ook de oppositie in Cambodja woensdag de overwinning geclaimd van de verkiezingen afgelopen zondag. Een woordvoerder van de CNRP verklaarde op basis van eigen gegevens dat zijn partij 63 van de 123 zetels in het parlement heeft behaald. De partij bestreed beschuldigingen van verkiezingsfraude. Zondag werd door een regeringswoordvoerder juist bekendgemaakt dat de Volkspartij van regerend premier Hun Sen de verkiezingen met 68 zetels had gewonnen.

De CNRP baseert de overwinning op „cijfers en stemmen uit diverse provincies” en wil een onderzoek. Stembureaus hebben nog geen officiële cijfers bekendgemaakt. De officiële uitslag wordt over enkele weken verwacht.

Volkspartij-leider Sen liet woensdag weten klaar te zijn om met de oppositie in gesprek te gaan. Hij benadrukte het belang van compromissen, maar noemde zichzelf wel „verkozen premier”. „We openen ons hart voor een compromis om een parlementair leiderschap te creëren. We moeten het besluit van het volk respecteren. Als we dat niet doen en naar geweld gegrepen wordt, dan leidt dat tot chaos in het hele land. Dat is niet wat mensen willen zien.”

De verkiezingscampagne en stembusgang zondag verliepen relatief rustig, maar vanwege de grote politieke verscheurdheid van het land zijn er uit voorzorg nog steeds politieagenten en militairen op straat.