Nieuws/Buitenland
1082002
Buitenland

Rampbus Italië had 900.000 kilometer gereden

Die bus die zondagavond in Italië verongelukte, was 18 jaar oud en had 900.000 kilometer gereden. Dit heeft de Italiaanse krant la Repubblica woensdag gemeld op basis van de eerste resultaten van het onderzoek. Bij de ramp kwamen 38 mensen om het leven, toen het voertuig van een viaduct in een ravijn stortte.

Meteen na het ongeluk waren er al berichten dat de bus mechanische onderdelen had verloren. Daardoor kon hij mogelijk niet remmen op de helling. Ook verklaarde een ooggetuige dat de voorste deur ontbrak of openstond.

De bus kwam in maart nog door de APK. Het ministerie van Verkeer in Rome laat onderzoek doen naar de manier waarop die keuring is uitgevoerd.

Autostrade per l'Italia, het bedrijf dat de snelweg exploiteert, wijst ondertussen kritiek op zijn vangrails van de hand. Critici hadden gezegd dat de bus daar zomaar doorheen kon breken. Maar volgens Autostrade zijn de vangrails berekend op personenauto's. Vangrails kunnen zwaardere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen alleen tot een bepaalde snelheid tegenhouden. Anders zouden er betonnen muren moeten worden gebouwd langs de snelwegen. Maar die zouden juist gevaarlijker zijn voor de inzittenden van personenauto's.