Nieuws/Binnenland
1082003
Binnenland

OM: geen straf voor Syriëganger

De man die door justitie wordt verdacht van het plannen van een jihadreis naar Syrië hoeft, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, niet de cel in. Door een psychische stoornis is Mohammed G. wat betreft het OM niet toerekeningsvatbaar voor zijn strijdplannen.

De rechtbank moet hem wat het OM betreft schuldig verklaren en ontslaan van rechtsvervolging, wegens zijn psychische conditie. G. (24) moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dit heeft het OM woensdag gezegd voor de rechtbank in Rotterdam.

Formeel luidt de aanklacht tegen G. het treffen van voorbereidingen voor een terroristisch misdrijf. Het is voor het eerst dat in Nederland een verdachte terechtstaat voor het plannen van een jihadreis naar het buitenland.

Mohammed G. zegt dat hij geesten ziet. De geest van een oude krijger zou hebben gezegd dat hij naar Syrië moet reizen om daar te strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Volgens deskundigen heeft G. al sinds zijn jeugd last van een stoornis, mogelijk als gevolg van trauma's die hij in Irak opliep. Om zijn wanen te onderdrukken, slikt hij sinds zijn 15e antipsychotica.

G. werd in november samen met twee anderen gearresteerd. Twee van de drie verdachten hadden volgens justitie al een ticket op zak om van Brussel naar de grens van Turkije te vliegen. Bij de arrestaties vond de recherche onder meer steekwapens, afscheidsbrieven en jihadistische geschriften. G.'s koffer stond klaar.

De andere twee zijn al geruime tijd op vrije voeten. Het is nog niet duidelijk of zij ook worden vervolgd.

Uit taps van chat- en telefoongesprekken blijkt volgens het OM dat G. concrete plannen had om zich aan te sluiten bij de aan al-Qaeda gerelateerde Al Nusra-groepering. Ook was hij kortgeleden getrouwd met een moslima die hij kende via internet. Hij wilde samen met haar als martelaar sterven, schreef hij op internet.

„In Syrië woedt een keiharde burgeroorlog”, benadrukte het OM. „,Het is niet het romantische plaatje, waarbij uit broederliefde een helpende hand wordt toegestoken.”