Nieuws/Binnenland
1082004
Binnenland

Justitievakbond bezorgd over steekpartij

De fatale steekpartij dinsdagavond in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Nieuwegein toont eens te meer aan dat er reden is tot zeer grote zorg over de veiligheid van personeel en gevangenen, als de bezuinigingsplannen van het ministerie van Justitie doorgaan. Dan is er veel minder personeel in de inrichtingen, terwijl de gevangenen door strengere maatregelen makkelijker tot gewelddadig gedrag overgaan.

Dat stelt justitievakbond Juvox woensdag in een reactie op het incident in Nieuwegein. Daar stak een 31-jarige gedetineerde een 23-jarige medegevangene dood met een wapen. Wat voor wapen dat was en hoe de man daaraan kwam, wil het Openbaar Ministerie nog niet zeggen.

Justitie gaat om te bezuinigen 19 gevangenissen, 3 tbs-inrichtingen en een jeugdinrichting sluiten. Daardoor verliezen ongeveer 2000 mensen hun baan. Het is ook de bedoeling dat ongeveer de helft van de gevangenen in meerpersoonscellen wordt opgesloten, terwijl het dagprogramma wordt versoberd.

„De detentie wordt daardoor een stuk zwaarder, terwijl de werkdruk op het overblijvend personeel aanzienlijk toeneemt. Met alle risico's van dien voor iedereen in een PI”, meent Juvox. Volgens de bond was er in oktober vorig jaar ook al een steekpartij in de inrichting in Nieuwegein.