Nieuws/Binnenland
1082007
Binnenland

Blowen taboe op Amsterdamse speelplaatsen

Blowen op speelplaatsen in Amsterdam is vanaf donderdag taboe. Daarnaast geldt vanaf 1 september ook een blowverbod op schoolpleinen in Amsterdam, maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

Justitie, politie en de gemeente Amsterdam willen voorkomen dat kinderen in aanraking komen met drugsgebruik. Ze verwachten in eerste instantie dat beheerders van speeltuinen en schooldirecties er zelf alles aan zullen doen om gebruik van softdrugs op hun terrein tegen te gaan.

Scholen moeten bijvoorbeeld optreden als de eigen huisregels worden overtreden en preventieve maatregelen geen effect hebben. Ook gemeentelijke toezichthouders en handhavers kunnen waarschuwingen geven. Het blowverbod geldt ook 's avonds en 's nachts, als de scholen dicht zijn en er geen kinderen in de speeltuin spelen.

Houden het gebruik en de overlast aan, dan komen politie en justitie in actie. Overtreders riskeren een boete. Minderjarigen kunnen een werkstraf krijgen of verplicht een traject volgen via bureau Halt. Dit geldt ook als het gaat om kleine hoeveelheden softdrugs die bestemd zijn voor eigen gebruik.