Nieuws/Binnenland
1082018
Binnenland

Man aangehouden voor steekpartij gevangenis

Een 31-jarige gevangene is aangehouden voor het doodsteken van een medegevangene van 23 jaar oud in de Penitentiaire Inrichting in Nieuwegein. Dat gebeurde dinsdagavond.

De aangehouden man zat een celstraf van 3 jaar uit voor een geweldsincident in Amsterdam in augustus vorig jaar. Hij was al eerder veroordeeld voor geweldsdelicten, aldus het Openbaar Ministerie woensdag.

De verdachte viel de medegedetineerde rond 7 uur dinsdagavond aan. Hij gebruikte daarbij een wapen, waarover het OM nog niet meer wil zeggen omdat het onderzoek naar het incident nog in volle gang is. De 23-jarige man is lange tijd gereanimeerd, maar dat hielp niet meer. Hij overleed in de gevangenis. De politie doorzoekt woensdag onder andere de cellen van beide mannen.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is begonnen met een intern onderzoek, wat standaard gebeurt in dit soort gevallen volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag. Uit het interne onderzoek moet blijken hoe een en ander heeft kunnen gebeuren en of er maatregelen nodig zijn om een soortgelijk incident te voorkomen.

Cijfers over het aantal steekpartijen tussen gevangenen zijn niet direct voorhanden. Volgens een woordvoerder van het ministerie komen zulke steekpartijen wel eens voor, maar sporadisch. Een steekpartij met dodelijke afloop in een gevangenis is in de afgelopen jaren niet voorgekomen, aldus de zegsman.