Nieuws/Binnenland
1082026
Binnenland

Fransen willen koopzondag

Wie op zondag in Parijs belandt en wil winkelen, staat voor menig dichte deur. Daar kan verandering in komen nu de roep om een koopzondag luider wordt in Frankrijk.

Uit onderzoek van Ipsos kwam naar voren dat 63 procent van de Fransen de voorkeur geeft aan ruimere openingstijden op zondag. In mei eisten winkelmedewerkers van bouwmarkten zelfs de zondag op als werkdag, ze gingen de straat op met de leus ’Yes, week-end’.

Volgens de Franse regels kunnen winkels in toeristisch gebied gewoon open op zondag, net als in Nederland. Maar waar in Nederland de hele binnenstad van Amsterdam als toeristisch wordt aangemerkt, zijn dat in Parijs alleen maar gedeelten van de binnenstad.

MontmartreZo mogen de winkels op Montmartre open op zondag, maar winkels aan de voet van de heuvel riskeren een boete van €6000 als zij op zondag een graantje willen meepikken van de toeristenstroom. ”Belachelijk”, zegt Sylvie Fourmond, voorzitter van de winkeliersvereniging van winkels rond Moulin Rouge en Montmartre tegen Reuters. De ’off zone’ winkels overtreden de zondagregels steeds vaker. ”Toeristen landen niet met parachutes op de Montmartre, ze lopen eerst door onze straten en kijken door onze etalageruiten", aldus Fourmond.

De Fransen bakkeleien al langer over regels omtrent shoppen op zondag. Tegenstanders willen de Franse 35-urige werkweek in stand houden en vrezen dat de zondagopenstelling parttime en laagbetaalde banen creëert. Bovendien hebben in het overwegend katholieke Frankrijk, ook de kerken een stem. Zij moeten niets hebben van een koopzondag.

Vrije tijdFransen koesteren hun vrije tijd, maar de crisis doet hun houding veranderen. Voorstanders van de zondagopenstelling vinden dat daarmee banen worden gecreëerd. Geen overbodige luxe nu de werkloosheid meer dan 10% bedraagt en de economische groei 0 is.