Nieuws/Buitenland
1082027
Buitenland

Thailand zoekt hulp bij opruimen olie

Thailand heeft niet voldoende middelen om een olievlek in de Golf van Thailand snel op te ruimen. De autoriteiten moeten hulp gaan zoeken bij Singapore, zo heeft de vicepremier van Thailand, Plodprasop Suraswadi, gemeld vanuit Afrika. Hij is daar samen met de premier op werkbezoek.

Volgens Plodprasop moet alles op alles gezet worden om te voorkomen dat de olievlek het vasteland bereikt, waar stranden zijn en visserijbedrijven zijn gevestigd.

Dit weekend lekte zeker 50.000 liter ruwe olie weg uit een pijpleiding in zee. De olievlek bereikte zondag het toeristeneiland Koh Samet, waar die enkele stranden aan de westkust vervuilde, onder meer Ao Phrao. Duizenden mensen zijn al dagen bezig om de dikke zwarte laag van de stranden op te ruimen. Hoewel de stranden al redelijk hun eigen kleur terugkrijgen, kan het volgens de Thaise minister van Energie nog wel een jaar duren voordat het strand weer in de oude staat is hersteld. De olie bedreigt ook een kwetsbaar koraalgebied.

Volgens wetenschappers zal de schade aan het milieu en de ecologische systemen in het gebied groot en langdurig zijn. Zo bestaat het risico dat de chemicaliën die gebruikt zijn om de olievlek op te lossen, ervoor zorgen dat oliedruppels naar beneden zakken en het koraal eronder doden. Dit soort chemicaliën wordt meestal in diepere wateren gebruikt.