Nieuws/Binnenland
1082028
Binnenland

Vader die dochters meenam nog vast

De 42-jarige man uit Haaksbergen die zijn drie dochters meenam naar Syrië, zit nog vast. De politie hield de Haaksbergenaar dinsdag op het vliegveld aan, nadat hij met zijn kinderen van 7, 8 en 11 jaar was teruggereisd naar Nederland.

Het onderzoek naar wat er precies is gebeurd, is nog in volle gang, aldus een woordvoerder van de politie woensdag. De man zou zijn vrouw in hun woning in Haaksbergen hebben mishandeld en opgesloten, zodat hij er 's nachts met de meisjes vandoor kon gaan. Hij deed dat omdat de moeder van de kinderen de reis naar Syrië wilde voorkomen.

Toen de vrouw zich had bevrijd, deed ze aangifte van gijzeling en ontvoering. Haar man zat toen al met zijn dochters in het vliegtuig naar Turkije. Turkse en Nederlandse instellingen en autoriteiten zijn een weeklang intensief bezig geweest om de meisjes terug te brengen bij hun moeder. Uiteindelijk is de vader vrijwillig, maar onder politiebegeleiding, teruggereisd. Voor de kinderen is dinsdag direct hulpverlening geregeld, zegt de politie.

De Haaksbergenaar zegt dat hij zijn dochters niet wilde ontvoeren en dat hij altijd van plan was gewoon terug te komen. Het lijkt er volgens de zegsman van de politie voorlopig niet op dat de man hulp heeft gehad bij zijn daad.