Nieuws/Binnenland
1082030
Binnenland

Liquidatieproces verhuist naar Schiphol

De behandeling van het hoger beroep in het Amsterdamse liquidatieproces Passage zal niet in de bunker in Amsterdam-Osdorp plaatsvinden, maar in het nieuwe justitiële complex op Schiphol. Daarmee wordt de eerste megazaak op die locatie een feit. Dit heeft een woordvoerder van het Amsterdamse gerechtshof woensdag gezegd.

Het gerechtshof in Amsterdam vindt het niet wenselijk om het proces op dezelfde plek af te wikkelen als de rechtbank. „Dan is het enige verschil dat er andere mensen achter de tafel van de rechter en het Openbaar Ministerie zitten”, aldus de woordvoerder. „Het hof vindt het belangrijk dat het ook echt fysiek een andere locatie is.”

Passage gaat over een reeks liquidaties in de onderwereld. Justitie maakte gebruik van een kroongetuige, Peter la S. Drie van de in totaal 11 verdachten zijn in januari door de rechtbank tot levenslang veroordeeld. Het proces heeft bij de rechtbank bijna 4 jaar geduurd.

De speciale ploeg parketpolitiemensen die de gerechtsbunker in Osdorp bemant, verhuist voor de gelegenheid mee naar het gebouw op Schiphol, dat de afgelopen maanden in fasen in gebruik is genomen. De bewaking en beveiliging van het complex zijn in handen van de Koninklijke Marechaussee. De parketpolitie zal voor Passage met de marechaussee samenwerken.

Het is nog niet bekend hoeveel tijd het hoger beroep van Passage in beslag zal nemen. Bij de rechtbank kende de zaak een zeer grillig verloop, met vele onvoorziene wendingen, vooral door vele perikelen rond de kroongetuige.

Later dit jaar vinden er voor het hof zogeheten regiezittingen in het monsterproces plaats. De inhoudelijke behandeling zal pas in 2014 van start gaan.