Nieuws/Binnenland
1082033
Binnenland

Werpers vuurwerkbom op vrije voeten

De vijf mannen die eerder deze maand werden gearresteerd voor het gooien van een vuurwerkbom uit een limousine in het centrum van Rotterdam, komen vandaag weer op vrije voeten.

Dit wordt bevestigd door hun advocaten. De mannen, variërend van 23- tot 33 jaar, werden in het weekend van 14 juli aangehouden, nadat uit hun rijdende limousine op de Coolsingel een ‘mortiergranaat’ werd gegooid. Bij hun aanhouding vond de politie naast lege drankflessen ook nog vijf andere granaten in de auto.

Alle verdachten zwijgen sindsdien over de precieze toedracht, zodat niet duidelijk is wie van hen het vuurwerk uit de auto gooide. Het openbaar ministerie wilde het voorarrest van de vijf met negentig dagen verlengen. Maar hun advocaten Yehudi Moszkowicz en Sjoerd van Berge Henegouwen tekenden met succes bezwaar aan. “Je kunt het vergelijken met het opsluiten van een compleet vak met voetbalsupporters nadat er uit dat vak met vuurwerk is gegooid”, aldus Van Berge Henegouwen. “De mannen zaten in een rijdende auto waarin luide muziek klonk en de drank rijkelijk vloeide. Dan kun je niet de hele groep als dader beschouwen”, meent Moszkowicz.

De mannen werden aangehouden door politiemannen die toevallig in het centrum van Rotterdam een controle uitvoerden. Rond 01.00 uur hoorden zij een hele harde knal. “Een van de agenten voelde daar zelfs een trilling in zijn borst door”, aldus een woordvoerder van de politie destijds. Ze zijn aangehouden op verdenking van het opzettelijk teweeg brengen van een ontploffing. De overige vuurwerkbommen werden opgeslagen in de Rotterdamse Van Ghentkazerne van de marine.